Belföld

Szaniszlót kitüntetik

Az apropó, hogy idén tavasszal van Attila nagy király halálának 1560. évfordulója.

A Magyarok Világszövetsége április 26-án küldöttgyűlése nyitónapján emlékezik meg a hunok és magyarok világtörténelmet író nagy alakjáról. Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke délután 5 órakor adja át a Dr. Hegedűs Loránt püspök részére posztumusz, valamint Szaniszló Ferenc újságíró részére odaítélt A Magyar Nemzetért érdemérmeket. Ezt követően, 18 órától Szörényi Levente Attila Isten kardja címmel tart előadást – emlékeztet honlapján a műsorvezetőt foglalkoztató Echo Tv.

Balog miniszter újra a Szaniszló-ügyről

“Örömmel tölt el, hogy Németh Péter és Bolgár György példáját követve több, önmagát arra érdemtelennek tartó újságíró adta vissza Táncsics-díját” – közölte egy írásbeli kérdésre az emberi erőforrások minisztere – írja a Népszava. Örömét Balog egyebek mellett azzal indokolta, hogy „Bolgár György egyébként Sánta Kutya díjjal is büszkélkedhet, melyet a civilekből álló, a Magyar Cenzúra Napjának Ünnepélyét Szervező Bizottság adományoz azoknak, akik félrevezetik az országot.”

A miniszter korábban a parlamentben azt mondta a Szaniszló Ferenc kitüntetése miatt a saját díjukat visszaadó újságírókról: “egy rossz döntésnek, amit én hoztam, jó következményei lesznek, mert mégiscsak tisztul a Táncsics-díjnak a névsora”.

Ezért azt kérdezte a minisztertől Lendvai Ildikó (MSZP): mivel szennyezte eddig a díjat Bolgár György, Hardy Mihály, Horváth Zoltán, Márványi Péter, Nej György, Németh Péter, Rangos Katalin, Rédey Ferenc, Révész Sándor, Tamás Ervin, Tóth Ákos, Vincze Mátyás, Zalai István?

A szocialista képviselő szerint Balog válasza az eddigiekre is rátesz még egy lapáttal, ugyanis a miniszter örömét fejezi ki, hogy megszabadult ezektől a díjazottaktól. Lendvai Ildikó emlékeztetett rá, hogy a Balog által hivatkozott jobboldali civil kör “az ország félrevezetéséért” Sánta Kutya díjat adott pl. Glatz Ferencnek, mint “hazug, kommunista történésznek”, Heller Ágnesnek, mint “az európai ugaron tolongó internacionalistának” és Jancsó Miklósnak is. Ezek szerint a kormány egyetért e kör ítéletével és azt is örömmel fogadná, ha Glatztól, Jancsótól, Hellertől lehetne megtisztítani a kitüntetetteknek azt a listáját, amelyen a Magyar Gárdának indulót író Kárpátia frontembere simán elfért – vonta le a következtetést Lendvai Ildikó, az emberi jogi bizottság tagja.

Balog módosított a díj odaítélésén

A Táncsics-díj odaítélésének rendjén az emberi erőforrások minisztere már változtatott. Balog Zoltán úgy döntött, módosítja a művészeti középdíjak jelölésének és bírálatának rendjét, javasolta, hogy az elismerést egy független testület, a Szalai Annamária által irányított Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adományozza, így sem a miniszter, sem a minisztérium nem fogja minősíteni politikai újságírók munkáját.

Szaniszló Ferenc rendkívüli különkiadásban jelentette be, hogy visszaadja a neki ítélt kitüntetést. „Viheti haza a Táncsics-díjat” – üzente az amerikai nagykövetnek az újságíró, aki szerint a munkásságáról a díj odaítélése óta a sajtóban megjelent kijelentések egyszerűen nem igazak, azok aljas támadások, amelyeket alantas hazugságokra alapoztak. Szaniszló szerint a „globális háttérhatalom” háborút indított ellene.

Korábban Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a Facebookon tiltakozott, sajátos stílusban. Előzőleg az izraeli nagykövet, majd az amerikai jelezte, megdöbbentette őket a rasszista újságíró kitüntetése.

Kollégánk különvéleményét Szaniszló Ferenc kitüntetéséről és a díj visszaadásáról itt olvashatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik