Belföld

Orosházi gyermekétkeztetés: a kiszolgáltatottság stációi

gyermeketkeztetes(210x140)(1).jpg (gyerekek, esznek)
gyermeketkeztetes(210x140)(1).jpg (gyerekek, esznek)

Eötvös József Katolikus Általános Iskola rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő 177 tanulójából csupán 13 kapta meg a törvényben előírt háromszori étkezést - írja az infooroshaza.hu.

Füvesi Sándor önkormányzati képviselő beszélt erről az orosházi MSZP keddi sajtótájékoztatóján, ahol ismertette Szabó Máténak, az alapvető jogok biztosának az iskolák gyermekétkeztetésével kapcsolatos jelentését. A helyi szocialista politikus hangsúlyozta, hogy az ombudsmani jelentés a tavaly októberi állapotokat rögzíti. Magát a jelentést a napokban publikálták.

Füvesi Sándornak tavaly szeptemberben jutott tudomására, hogy a törvényi előírások ellenére a helyi Eötvös iskolában a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők nem kapják meg a napi háromszori étkezést. (Ez ebéd mellett tízórait és uzsonnát foglal magában.) A tájékoztatón kiosztott jelentésből kiderül, hogy az Eötvös iskola fenntartója, a Szent Gellért Katolikus Iskolai Főigazgatóság főigazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy a jogosultak megkapják a napi háromszori étkezést. Utóbb ezt erősítette meg az iskola szülői munkaközössége is, azzal a megszorítással, hogy ez „tudomásuk szerint” így van.

A szocialista képviselő az eredménytelen helyi egyeztetések után (az anomáliára felhívta Dancsó József orosházi polgármester és Kiss-Rigó László katolikus megyéspüspök figyelmét, de utóbbitól semmilyen választ nem kapott) fordult az alapvető jogok biztosához, aki hivatalból vizsgálatot rendelt el. Ez a vizsgálat állapította meg – kizárólag az intézményi adatszolgáltatás alapján –, hogy „az Orosházán a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyerekek száma 177 fő, az iskolában 13 tanuló étkezik napi háromszor.”

E szerint – hangsúlyozta az MSZP-s képviselő – 164 olyan gyerek nem jutott hozzá a napi háromszori étkezéshez, akinek ez a törvény által biztosított alanyi joga lett volna. Ugyanakkor a jelentés idézi a helyi iskola igazgatójának, az étkezéssel kapcsolatos tájékoztatóját. E szerint: „A kedvezményes étkeztetésben részesülőknek az új tanévben csak az ebéd megrendelését tudjuk biztosítani. (…) de tízórait és uzsonnát csak azok rendelhetnek az iskolában, akik az étkezésért teljes árat fizetnek, semmilyen kedvezményben nem részesülnek. Az ok: a rendelkezésre álló normatívából ennyire telik.” Ez a kijelentés éles ellentétben áll azzal az ugyancsak igazgatói állítással, hogy a jogosultak megkapják a napi háromszori étkezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik