Belföld

Megjelent a Bűnszövetség

Könyv az elszámoltatásról, elszámoltatási exbiztosok nélkül.

Bűnszövetség címmel jelent meg kötet az elszámoltatásról az Éghajlat Könyvkiadónál. A 2002 és 2010 közötti kormányzati ciklusokban a korrupció, a pénzek lenyúlása maga volt a rendszer – közölte a keddi könyvbemutatón a szerző, Néző László, a HírTV felelős szerkesztője. Mint mondta: a kötet megírására az elszámoltatás hiánya miatt érzett – a társadalomban is észlelhető – elégedetlenség késztette. Az volt a célja, hogy a nyilvánosság elé tárja: „volt bűn” a 2002 és 2010 közötti kormányzati ciklusokban, másrészt volt szándék az elszámoltatásra az új kormány részéről.

Néző László szerint az elszámoltatási kormánybiztosság és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal több száz ellenőrzést, vizsgálatot végzett, majd több száz feljelentés született ezek nyomán. Az ellenőrzési hivatal összesen körülbelül 60 milliárd forintnyi eltűnt pénz után kutatott, ebből már pár milliárdot sikerült visszaszerezni – tette hozzá. Kitért arra, hogy „rengeteg ügyben” folyik ma is nyomozás, a Zuschlag-ügy kivételével egyetlenegyben sem zárult még le az eljárás. A szerző szerint a Zuschlag-ügy azon kívül, hogy rávilágított a 2002 és 2010 közötti rendszer működésére, azt is megmutatta: hiába a kormányzati szándék és a politikai akarat, „a rendőrség, az ügyészség és a bíróság nem mindig úgy táncol, ahogy a kormány fütyül”. Az elszámoltatásban részt vevők szerint korántsem mindig az történik, ami a kormánynak tetszene, hanem sokszor éppen az ellenkezője – tette hozzá.

Néző László könyvében azt próbálta bebizonyítani, hogy volt igyekezet az elszámoltatásra. Azt, hogy ez nem sikerült, nem feltétlenül róná az elszámoltatási kormánybiztosok és az ellenőrzési hivatal terhére, máshol keresné az elszámoltatás „gyengébb voltának az okait”. A feljelentések sokszor elsikkadtak, sokszor húzzák-halasztják az ügyeket. Szerinte a hatóságoknál kevés a szakértelem és az ember ezekre a feladatokra. A könyvbemutatóra várták Budai Gyula volt elszámoltatási kormánybiztost és Gaál Szabolcs Barnát, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökét, de – mint Kovács Lajos Péter, az Éghajlat Könyvkiadó igazgatója közölte – kormányzati elfoglaltságuk miatt nem tudtak megjelenni.

A kormány szerint eredményesen zárult az elszámoltatás feltáró része

A kabinet álláspontját a Miniszterelnökséget vezető államtitkár még 2012. augusztus végén ismertette. Lázár János azt mondta: eredményesen zárult az elmúlt két évben végzett elszámoltatás feltáró része. A hátralévő munka „a rendőrség, az ügyészség és a bíróság feladata, tekintettel arra, hogy a kormány jogállami alapokon áll”. Az igazság szolgáltatására csak a bíróságok vállalkozhatnak, nekik van erre joguk és kötelességük – tette hozzá.

Budai Gyula akkor leköszönt kormánybiztosként azt mondta, hogy az elmúlt csaknem két év tapasztalata az volt, hogy „a korrupció az előző kormányzat ideje alatt rendszerszerűen működött”, a lefolytatott vizsgálatoknál pedig az előző kormányzatokhoz kötődő szinte összes miniszter és államtitkár neve felmerült „valamilyen szinten” az ügyekben. „A két miniszterelnöké mindenképpen” – fogalmazott.

Budai Gyula – aki 2010 őszén vette át az elszámoltatási kormánybiztosi posztot a szintén fideszes Papcsák Ferenctől – akkor azt mondta: hivatala 2010 novembere és 2012 augusztusa között 1442 ügyet vizsgált, 110 nyilvános jelentést készített, 61 esetben tett büntetőfeljelentést, amelyből 30 ügyben még folyik a nyomozás, 7 ügyben viszont már megtörtént a vádemelés. 47 embert meggyanúsítottak, 39 ellen vádat emeltek. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök ellen bizonyítottság hiányában tavaly július közepén szüntette meg a Központi Nyomozó Főügyészség a hivatali visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozást az úgynevezett Sukoró-ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik