Belföld

Bocsánatot kért a főszerkesztő Görbicz gyalázása miatt

A ProSport napilap internetes oldalán közölt véleménycikkben méltatta Görbicz Anitát a bukaresti Oltchim Valcea - Győri Audi ETO KC női kézilabda Bajnokok Ligája-mérkőzésen nyújtott teljesítményéért a sportújság főszerkesztője, aki a cikk utóiratában bocsánatot is kért azoktól, akik sértőnek érezték a lapban szombaton közölt képriportot.

Lucian Lipovan, a ProSport főszerkesztője “Gyorbicz” (a Győr és Görbicz neve összeolvasztva ékezet nélkül) című véleménycikkében arról írt, hogy a győri kézilabdacsapat nyugodtan “Gyorbiczre” módosíthatná a nevét, hiszen a gárda sztárja olyasmit nyújtott Bukarestben, amihez hasonlót ritkán látni. “Annyira elegáns megoldásai vannak, hogy ellenfélként is ösztönösen megtapsolod” – fogalmazott a főszerkesztő.

A cikkíró azt is megállapította, hogy Görbicz jelenléte egy időben “ébreszt bizalmat és mutat felsőbbrendűséget.” “E tulajdonságok alapján Cristiano Ronaldóra hasonlít, még ha az egyéb tulajdonságai alapján inkább Lionel Messihez hasonlítható is. De inkább nem hasonlítanám egyikükhöz sem, mert nem lenne igazságos. Miért ne lehetne Messit vagy Ronaldót hozzá hasonlítani?” – írja véleménycikkében Lucian Lipovan.

A főszerkesztő cikke zárásában megemlítette, annak örvendene, ha a magyarországi visszavágón az Oltchimnak sikerülne semlegesítenie Görbicz Anitát, és a magyar sztárt haragosnak látná emiatt. A véleménycikk utóiratában utalt arra, hogy a bukaresti mérkőzést beharangozó számában a ProSport olyan képriportot közölt, amelyen olimpiai érmes román sportolók Görbicz Anita mezét tépték, taposták.

“Megértem, hogy voltak olyan magyarok, akik megharagudtak a fotók miatt. A ProSport nevében ezúton kérek bocsánatot, ha sértőnek érezték a képeket. Biztosíthatok mindenkit, hogy nem volt sértő szándék bennünk” – írta a véleménycikkhez toldott utóiratban Lucian Lipovan, a romániai ProSport napilap főszerkesztője.

A bukaresti BL-elődöntőt 24-22-re nyerte a Győr – Görbicz nyolcszor volt eredményes -, a visszavágót csütörtökön rendezik Veszprémben.

Korábban:

Borkai Zsolt, a MOB elnöke elkeserítőnek és felháborítónak nevezte az esetet.

Az egyik legolvasottabb román sportújság úgy harangozta be a szombat esti elődöntős meccset – melyet 24-22-re a Győr nyert meg Bukarestben -, hogy ismert román sportolókat szólaltatott meg, fényképezett le a Valcea, illetve a Győr jelképeivel.

A fotókon a Görbicz nevével ellátott 13-as mezzel a kezében Ionela Tarlea olimpiai ezüstérmes futó a hüvelykujját lefelé fordítva mutogat, Elisabeta Lipa ötszörös olimpiai bajnok evezős úgy tesz, mintha szét akarná tépni a mezt, a maratoni futás ötkarikás bajnoka, Constantina Dita eldobja azt, a súlylökő Nicoleta Grasu pedig rálép Görbicz trikójára. A ProSport Lipát és Grasut idézve azt írta: “Győzzetek mindenáron, akár Anita mezének letépése árán is!”

A képeken neves román labdarúgók – köztük Gheorghe Hagi – is hangolnak a mérkőzésre, őket Oltchim Valcea-sállal fényképezték le.

A ProSport honlapján vasárnap estig 98-an szóltak hozzá a szokatlan beharangozóhoz. Több román és magyar nyelvű, gyalázkodó komment mellett megannyi román hozzászóló elítélte és sportszerűtlennek tartotta a furcsa fotósorozatot.
Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke elkeserítőnek tartja a ProSportban megjelent képeket.

“Sportvezetőként, egykori sportolóként és szurkolóként egyaránt végtelenül elkeserítőnek tartom azt, ami a mérkőzéshez kapcsoltan egy romániai médiumban megjelent. – reagált vasárnap a MOB honlapján Borkai Zsolt elnök. – A sporttól, a Fair Play szellemiségétől teljesen idegen és felháborító, hogy ilyen előfordulhat. Meggyőződésem, hogy ezt a szomorú esetet hasonlóan ítélik meg a romániai kollégák is, és ennek megfelelően járnak el.”

A MOB elsőszámú vezetője a szervezet nevében egyúttal minden sportot szerető szurkolót arra kért, hogy “a csütörtöki veszprémi visszavágón a szokásosnál is sportszerűbben biztassa a győri kézilabdás lányokat!”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik