Belföld

Tovább nőtt a belvizes terület az Alsó-Tisza vidékén

Belviz(1)(210x140)(2).jpg (belvíz)
Belviz(1)(210x140)(2).jpg (belvíz)

Mintegy 500 hektárral, 40 900 hektárra nőtt az elmúlt 24 órában a belvíz borította terület nagysága az Alsó-Tisza-vidéken.

Kozák Péter védelemvezető közölte: az igazgatóság működési területén több mint 12 ezer hektárnyi vetést, 8550 hektár szántót borít belvíz. Az igazgatóság két belvízvédelmi szakaszán harmad-, négyen másod-, két belvízvédelmi szakaszán pedig elsőfokú a készültség. Hozzátette: a harminc üzemelő szivattyútelep közül 26 másod-, illetve harmadfokú készültség mellett 24 órás üzemben működik, a berendezések szombaton 4,7 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A térségben működő vízgazdálkodási társulatok közül a Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulatnál harmadfokú készültség mellett folyik a védekezés, a többi társulatnál első- és másodfokú a készültség. Kömpöcön, Kunszentmártonon, Mindszenten, Székkutason és Újszentivánon másodfokú, hat településen pedig elsőfokú készültség mellett védekeznek a belvíz ellen – tudatta a szakember.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén 216,792 kilométeren – a Tiszán és a Maros torkolati szakaszán – első-, 22,813 kilométeren – a Hármas-Körös alsó szakaszán – másod-, 21,1 kilométeren – a folyó öcsöd-kunszentmártoni térségében – harmadfokú árvízvédelmi készültség van. Az igazgatóság 138 emberrel vesz részt az árvízvédekezésben: figyelő szolgálatot látnak el, és végrehajtják az árvízi jelenségek által indokolt feladatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik