Belföld

A Fidesz ma este eldöntheti a 2014-es választást

szavazás - fidesz (szavazás, fidesz, képviselők)
szavazás - fidesz (szavazás, fidesz, képviselők)

Újra szavaznak a választási eljárási törvényről, miután Áder és az Alkotmánybíróság is aggályosnak találta.

A parlament kora este szavaz a választási eljárási törvényről, amelynek több rendelkezését január elején ítélte alaptörvény-ellenesnek ítélte az Alkotmánybíróság (AB). A testület Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére vizsgálta a jogszabály alkotmányosságát.


Fotó: Kummer János

Amiben visszalépett a Fidesz

A fideszes Gulyás Gergely felidézte, hogy az AB az új választási eljárási törvény hét szakaszát minősítette alkotmányellenesnek. Ezek között a leghangsúlyosabb a belföldi magyar állampolgárok regisztrációja volt, amelynek bevezetésétől ennek nyomán eltekintett a Fidesz – emlékeztetett a kormánypárt szakpolitikusa.

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgároknak a választási regisztráció lehetősége augusztus 1-jével nyílik meg – ismertette, és kérdésre hozzátette azt is: az eljárási törvény tekintettel volt arra, hogy sokan vállalnak munkát külföldi országokban, így nekik (akik rendelkeznek ideiglenes tartózkodási hellyel az adott országban) lehetőségük lesz levélben szavazni. Ezt egy tájékoztató kampánynak kell megelőznie – fűzte hozzá.

A javaslat nem tartalmazza a szintén alkotmányellenesnek nyilvánított hirdetési tilalmat internetes szolgáltatók honlapján, képújságban, teletexten és mozikban. Változás továbbá, hogy közvélemény-kutatásokat bármeddig, akár még a választás napján is nyilvánosságra lehet hozni – sorolta Gulyás Gergely.

Egyenlő feltételek

Jelezte ugyanakkor: a negyedik alkotmánymódosítás megteremtette azt a lehetőséget, hogy továbbra is egyenlő feltételek mellett, közszolgálati médiumokban lehessen hirdetéseket közzétenni. Ha emiatt az Európai Unió bármilyen eljárást is kezdeményezne, nem teheti meg, hogy Franciaországgal szemben ne tegye meg ugyanezt, ahol szigorúbb formában és hosszabb ideje létezik ez a tilalom – jegyezte meg a képviselő.

Az MSZP nem kér a módosításból

A szocialista Bárándy Gergely az FN24 parlamenti tudósítójának azt mondta, arról még nincs döntés, hogy kivonulnak a szavazásról, vagy részt vesznek és nemmel szavaznak. „Nem támogathatjuk azok után, hogy az ellenzéki módosító javaslatokat még a plenáris ülésre sem engedték be” – dohogott az MSZP politikusa.

Azt azonban kijelentette, hogy a szocialista párt sokkal visszafogottabb kampányt tervez a határon túlra, mint idehaza.

Ha érdekli, mint mondanak a szakértők a tervekről, ezt a cikkünket épp önnek írtuk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik