Belföld

Negyvenezer hektárt víz borít a Közép-Tisza vidékén

Belviz-Nagykanizsan(1)(960x640)(2).jpg (belvíz, )
Belviz-Nagykanizsan(1)(960x640)(2).jpg (belvíz, )

A Tisza középső szakasza mentén az elmúlt napon 5500 hektárral nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága, már több mint 40 ezer hektár áll víz alatt, amelyből 13 ezer hektár vetés.

A talaj felső 40-50 centiméteres rétege rendkívül átázott, a holtágak vízszintje a folyamatos szivattyúzás ellenére is emelkedik. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) szakemberei folyamatosan végzik a szivattyúzást, vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, uszadékok eltávolítását a szivattyútelepeknél és egyéb műtárgyaknál.

A Hortobágy-Berettyó mentén életbe léptetett vízbeemelési korlátozás miatt a kisújszállási belvízvédelmi szakaszon a halászok az üres halastavak töltéséhez a szivattyús felvonulást megkezdték. Ezeken a helyeken további 885 ezer köbméter belvíz betározására lesz lehetőség. Az elmúlt 24 órában 43 torkolati szivattyútelep és 20 mobil szivattyú csaknem 5,4 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba.

A Kötivizig a belvíz elleni védekezésben az elmúlt nap folyamán 220 embert foglalkoztatott. Szombat déltől másodfokúra emelték a védelmi készültséget a tiszakécskei belvízvédelmi szakaszon a szivattyútelepek folyamatos üzemeléséért. Jelenleg 7 szakaszon másodfokú, míg a Hortobágy-Berettyó mentén lévő 3 belvízvédelmi szakaszon harmadfokú a készültség.

A belterületi szakaszok védelme érdekében a Közép-Tisza vidékén 18 települési önkormányzat tart fenn valamilyen fokozatú védelmi készültséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik