Belföld

Tényleg a zsidók tehettek Mohácsról?

mohács (mohács)
mohács (mohács)

Jézus magyar származású, Buda a Pilisben volt, a zsidók okozták a mohácsi vészt. Tényleg? – teszi fel az ehhez hasonló történelmi tévtanokkal kapcsolatban a kérdést egy nemrég indult honlap. Dolák-Saly Róbert viszont a magyar–sumér rokonságról tart előadást.

A honlapot és a hozzá kapcsolódó Facebook-oldalt a Történelemtanárok Egylete (TTE) indította. Hihetetlen áradata van a hiedelmeknek manapság – mondta el az előzményekkel kapcsolatban Lőrinc László, a TTE bizottmányi tagja, a portál ötletgazdája és szerkesztője –, és a legtöbbször ezeket a tudományos élet „nem tartja méltónak” arra, hogy megcáfolja. A lap ötletgazdái viszont úgy gondolják, hogy bizony cáfolni kell ezeket.

A honlapon szó van többek között arról, hogy miért nem lehetett „Ősbuda” a Pilisben, miért nincs semmi alapja a sumér–magyar vagy a japán–magyar rokonságnak. Olyan áltudományos magyarázatokat cáfolnak a szerzők, hogy Trianonért kizárólag Károlyi Mihályt terheli a felelősség, hogy a magyar társadalomnak nem volt szerepe a holokausztban vagy éppen a kommunista diktatúra gyors kiépülésében.

Dolák Saly Róbert a magyar-sumér rokonségot bizonyítja
forrás: tenyleg.com

Időnként kifejezetten aktuális kérdéseket feszeget a „Tényleg!”. Ilyen volt legutóbb az április 4-én megjelent, a „felszabadulást” és az utána következő korszakot megszépítő elméleteket kritizáló bejegyzés, ami a szerző szerint egy tőről fakad a Horthy-korszak „mosdatásával”. Az idén Táncsics-díjat kapott Szaniszló Ferenc egyik ködös elméletét is megpróbálták a botrány kirobbanása után a tudomány eszközeivel cáfolni. Szaniszló szerint ugyanis a mohácsi vereségről tulajdonképpen a zsidók tehettek, a „Tényleg!” kilenc pontban cáfolja ezt a „Szaniszló-tételt”.

Aki egy ilyen vállalkozásba fog, némileg Don Quijote-i feladatra vállalkozik – ismerte el lapunknak Lőrinc László. Mint mondta, a cáfolás mint műfaj kicsit eleve vesztes pozíció. „Egyszerűbb egy bolondériára kitalálni egy másik bolondériát, mint konkrétan, a tudomány eszközeire támaszkodva cáfolni azt.” Jelenits István piarista szerzetes épp most készít a „Tényleg!”-nek egy anyagot a pártus–magyar elméletről (amely mellesleg azt is levezeti, hogy Jézus is magyar volt). Ő fogalmazott úgy ezzel kapcsolatban, hogy az az ember, akit cáfolni akar, „hétmérföldes csizmával rohangál a világban, mindenféléket állít, ő pedig vascsizmában követi, és nagyon nehéz minden állítását cáfolni”. Lőrinc arra is felhívta a figyelmet, hogy az áltudományos magyarázatok sokaknál egyfajta valláspótlékot jelentenek, s ezért meggyőzni őket szinte lehetetlen. De bíznak abban, hogy „van egy értelmes közönség, amelyik nem bolondult bele teljesen ezekbe a dolgokba, és fogékony minden irányba. Ha mi felhozzuk az érveinket, akkor talán őket el tudjuk gondolkodtatni.” Azt nem gondolják, hogy egy ilyen kezdeményezéstől meg fognak szűnni a tévtanok-

A Melldöngetős című rovatban olyan, a magyar történelem kevésbé közismert különlegességeit gyűjtötték össze (például a Lánchíd technikai bravúrjait, a régi ártéri ökogazdálkodásokat), amelyekre igenis büszkék lehetünk. És nem is kell ehhez áltudományos tanokat felállítani.

Forrás: Facebook / Tényleg!

A projekt a néhány héttel ezelőtti indulásától kezdve körülbelül 500 ezer embert ért el – fejtette ki Miklósi László, a TTE elnöke. Talán a legsikeresebb kezdeményezés az volt, amikor a március 15-i eseményeket úgy dolgozták fel, mintha Petőfiék korában már létezett volna a Facebook: a szereplők bejegyzésekben, kommentekben írták le, mi történt 1848 márciusában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik