Belföld

Újra iskolapadban a Nobel-díjas tudós

Újra iskolapadban a Nobel-díjas professzor (Újra iskolapadban a Nobel-díjas professzor)
Újra iskolapadban a Nobel-díjas professzor (Újra iskolapadban a Nobel-díjas professzor)

Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia díszvendége, a Nobel-díjas Bert Sakmann Ópusztaszerre látogatott, ahol emlékfát ültetett és egy múltidéző tanórán is részt vett a skanzen tanyasi iskolájában.

Szinte pontosan egy esztendővel ezelőtt látogatta meg először az Ópusztaszeri NemzetiTörténeti Emlékparkot Bert Sakmann német fiziológus professzor. A Szegeden tartott XXXI.Országos Tudományos Diákköri Konferencia díszvendége, előadója ezúttal feleségével érkezett a kiemelt nemzeti emlékhelyre.

A magyar történelem iránt intenzív érdeklődést mutató Nobel-díjas tudós és felesége több órát töltött az Emlékparkban, ismerkedtek a kiállításokkal, a magyarság történelmével. A romantikus történelemszemléletet tükröző Feszty-körkép megtekintése után tárlatvezetésen vettek részt, közelebb kerülve a magyar honfoglalással kapcsolatos legmodernebb ismeretekhez.

A Szeri Csárdában elköltött ebéd után Bert Sakmann emlékfát ültetett szegedi és ópusztaszeri látogatásának emlékére, elismerve a magyar népnek a történelemben, tudományokban betöltött fontos szerepét. A házaspár a két világháború közötti időszakot megjelenítő skanzenben beült a tanyasi iskola padjába, ahol a szigorú, nádpálcás Tanító Úr ízelítőt adott egy korabeli tanórából. Dudaszó és mentatea várta őket az Olvasókörnél, megismerték a fazekas munkáját és belekóstoltak a Szatócsbolt által kínált hagyományos édességekbe, valamint a Nomád Parkban hajdinakását kínáltak a különleges vendégeknek.

Bert Sakmann 1991-ben kapta meg az orvosi Nobel-díjat egy úttörő elektorfiziológiai vizsgálati módszer kidolgozásáért (patch-clamp technika). A német fiziológus 2012-ben Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulóján látogatott el Szegedre, és most személyes okai is voltak, hogy újra elfogadta a Szegedi Tudományegyetem meghívását:14 esztendősen folyamatosan figyelemmel kísérte az ’56-os forradalom és szabadságharc híreit, és tisztelettel adózik azon hallgatók előtt, akik Szegeden 1956. október 16-án először fogalmazták meg a diákság követeléseit.

Mindkét látogatása alkalmával programjai közé iktatta az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot is, ahová elkísérte Hegyi Péter, a Szegedi Tudományegyetem kutatóorvosa és Csernus Sándor, az SZTE BTK dékánja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik