Belföld

Kiszivárgott a hókáoszjelentés

A belügyminiszter szerint a március 14-ei káoszért csak az időjárás a felelős, meg kicsit az emberek.

Az Origo megszerezte Pintér Sándor mindeddig szupertitkos jelentését arról a márciusi hétvégéről, amikor több ezren estek a hó fogságába az utakon. A lap szerint a belügyminiszter írásban is azt ismétli, amit sokszor el is mondott: a hatóságok jól végezték a dolgukat, vessen magára, aki nem hitt az előrejelzésnek.

“2013. március 14-én szokatlanul kemény téli vihar kezdődött Magyarországon” – így kezdődik a jelentés majd hat és fél oldalon keresztül, másfeles sorközzel, száraz adatokkal következik a magyarázat a katasztrófaelhárító munkáról, arról, hogy sokan vettek részt a mentésben, nagy volt az összefogás, és mindenki jól végezte a dolgát.

A jelentés nagy része a kommunikációról szól, a belügyminiszter azt is megfelelőnek ítélte. Azt írja: a havazás senkit sem érhetett váratlanul, mert, ahogy fogalmaz -“az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), valamint több magántársaság mintegy egy hete rendszeresen megerősítette az erre vonatkozó előrejelzését”.

A jelentés szerint csütörtökön délután 3-kor kérte a BM az autósokat, hogy ne induljon senki útnak, aki viszont mégis azt teszi, tankolja tele az autóját, és vigyen magával ételt és italt. Azt írják, hogy a riasztások egy-három óra időelőnyt biztosíthatnak, ezért “a lakossági tájékoztatás ennek teljes mértékben megfelelt”.

Egyedül a Telenor kapott kritikát, amiért nem továbbította a belügyi sms-t arról, ki, kinek az autójába üljön és mikor.

A jelentést eredetileg csütörtökön tárgyalta volna a honvédelmi és rendészeti bizottság, de betegség miatt az ülést jövő keddre halasztották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik