Belföld

Víz borítja hazánk több megyéjét – Fotók!

Országosan 158 ezer hektár a belvízzel elöntött terület, ebből 72 ezer szántóföld.

A legnagyobb, 30 ezer hektár fölötti elöntés Csongrád megyében van, 20 ezer fölötti elöntéseket Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg , Hajdú-Bihar megyében regisztráltak, de Békésben, Borsod megyében, a Hanságban is 10 ezer fölötti területeket jelentettek – írja közleményében a Vízügyi Főigazgatóság.

Sehol nem volt szükség nagyobb beavatkozásra az ár- és belvízi helyzet miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerda délután.

Az időjárási viszonyok miatt tizenegy megyében – Fejér, Veszprém, Vas, Zala, Nógrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Csongrád, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyében – van szükség védekezésre, de a hivatásos tűzoltók beavatkozására nincs mindenhol szükség.

Szerdán több folyó apadni kezdett, de néhol folytatódott az áradás, emiatt több helyen újabb homokzsákok pakolásával védekeztek. Emellett a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit számos alkalommal vízszivattyúzáshoz, veszélyesen megdőlt fák eltávolításához, valamint a viharos szél által megrongálódott épületekhez riasztották.

Az OKF azt írta: szerdán két családnak, hat embernek kellett önkormányzati lakásban elhelyezést biztosítani, valamint a mentesítési munkálatok miatt egy útszakaszt is lezártak.

Kiemelték: az országban már sehol nincs érvényben meteorológiai riasztás, “valószínűleg az északkeleti országrészben élők is nyugodtabb időjárásra készülhetnek”. Hozzátették viszont, hogy a Nyugat-Dunántúl négy megyéjében a talaj menti fagy miatt továbbra is érvényben van az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik