Belföld

Sportoló hallgató = egészséges felnőtt

A szegedi egyetemen mutatták be csütörtök délután a kormány elé kerülő Hajós AlfrédTervet.

A 2020-ig szóló, az egyetemi- főiskolai sport fejlesztési programtervét az első újkori olimpiaijátékok kétszeres úszóbajnokáról Hajós Alfrédról nevezték el. A nyilvános programbemutatón KissÁdám, a tavaly megújult Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség ( MEFS) elnöke elmondta:az új felsőoktatási- és sporttörvény rájuk, a Magyar Olimpiai Bizottságra (MOB) és az egyesintézményekre bízta a felsőoktatási sport feladatait és felelősségét.

Az egyetemi hallgatók tíz százaléka sportol most rendszeresen, ezt szeretnék a program idejealatt legalább a kétszeresére növelni – mondta Kiss Ádám. A szakember kifejtette: támogatniszeretnék a hazai és a nemzetközi versenyeken szereplő hallgatókat egy életpálya modellt nyújtvaszámukra, és számos ötletük van arra, hogy a hallgatókat a szabadidős sportra motiválják. KisÁdám azt is elárulta, hogy a Hajós Alfréd Terv felveti egy 2019-es vagy 2020-as Nyári Universiademegpályázását is. A terv javaslatai között szerepel többek közt egy felsőoktatási Sportiroda-hálózat kialakítása, önálló hallgatói sportnormatíva bevezetése, egy népszerűsítő kampány, azáltalános testnevelés rendszererének megújítása a felsőoktatásban és a fogyatékkal élő hallgatóksportoltatásának biztosítása.

A Szeged24 kérdésére abban minden, a programbemutatón résztvevő egyetértett, hogy a terv céljaita már meglévő eszközök jobb kihasználásával az együttműködések megteremtésével és azzallehet elérni, ha a terv – amelyben nagyon bíznak a kidolgozók – része lesz a jövő évi országosköltségvetésnek.

A szegedi egyetemen külön rektori megbízott foglalkozik a sporttal. Galambos Gábor azt mondta,mindenütt tisztában vannak a világon a sport, az egészséges életmód fontosságával, amelynöveli a szellemi teljesítőképességet. Éppen ezért megfelelő körülményeket kellene biztosítani adiákoknak ahhoz, hogy becsábítsák őket ebbe a világba. Ezt hangsúlyozta Szabó Gábor, a szegediegyetem rektora is, saját egykori amerikai példáját említve, hozzátéve, hogy a sport nagyon fontosközösségteremtő lehetőség is.

Hűvös László, a szegedi önkormányzat humán közszolgálati tanácsnoka is úgy vélte: a sport ugyandrága műfaj, de érdemes belefektetni, mert egészségesebb lesz a fiatal generáció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik