Belföld

A Holdig furikázhattak volna a benzinrekorder honatyák

Akár a Holdig - de csak oda - is elautózhattak volna a költségtérítési lista élmezőnyében szereplő politikusok annyi pénzből, amennyit benzinre kaptak.

A Blikk kikérte az Országgyűléstől annak a tíz képviselőnek a nevét, akik a legtöbb költségtérítést vették fel ebben a parlamenti ciklusban idén március 1-jéig.

Valamennyiüknek bruttó 25 és 27 millió forint között utaltak át a kérdéses 34 hónapban. Ebből az üzemanyagköltségeket is fedezni hivatott választókerületi pótlék bruttó 21 és 23 millió forint közt mozgott. Ennek összegét az befolyásolja, hogy milyen messze van a képviselő választókerületének székhelye a fővárostól.

Mivel a költségtérítés után kell adózni, a lap kalkulációi szerint nettó 13,9 és 15 millió forint közti választókerületi pótlékból gazdálkodhattak az éllovasok. 430 forintos átlagárral számolva ebből 32-35 ezer liter üzemanyag vehető. Hétliteres átlagfogyasztás mellett fejenként 460-500 ezer kilométert autózhatott az első tíz helyezett politikus.

Ez akkora távolság, hogy a többségnek durván kétezer alkalommal is kijön belőle a főváros és a választókerületi székhelye közti út. De ugyanennyi benzinnel Ausztráliába is el lehetett volna autózni vagy harmincszor. Sőt, egyszer akár a Holdig is elég lett volna.


Képünk illusztráció!

A költségtérítés éllovasai:

Hörcsik Richárd (Fidesz) 22,8 millió

Apáti István (Jobbik) 22,7 millió

Vitányi István (Fidesz) 22,7 millió

Lipők Sándor (Fidesz) 21,8 millió

Gyüre Csaba (Jobbik) 21,4 millió

Pálffy István (KDNP) 21,3 millió

Firtl Mátyás (KDNP) 21,2 millió

Jakab István (Fidesz) 21,2 millió

Pósán László (Fidesz) 21,2 millió

Ágh Péter (Fidesz) 21,2 millió

Ajánlott videó

Olvasói sztorik