Belföld

Vízözön! 110 éve nem esett ennyi eső

Ennyi csapadék az év első három hónapjában egy évszázaddal ezelőtt hullott utoljára.

Napok óta a vezető hírek közé tartozik az árvíz, belvíz. Az április 2-i vízügyi jelentések szerint (vizugy.hu) országosan 155 000 ha a belvízzel elöntött terület, ebből 71 000 ha vetés-szántó. 12 vízügyi igazgatóság 90 db belvízvédelmi szakaszából 70 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség. A vízzel elöntött területek nagysága többek közt az elmúlt három hónap során lehullott nagymennyiségű hó és eső következménye.

Több mint 110 éve nem esett országosan ennyi csapadék az év első három hónapjában, mint az idén. Erről írt szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

Kifejtették: a keddi vízügyi jelentések szerint országosan 155 ezer hektár a belvízzel elöntött terület, ebből 71 ezer hektár vetés-szántó. 12 vízügyi igazgatóság 90 belvízvédelmi szakaszából 70 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség. A vízzel elöntött területek nagysága többek között az elmúlt három hónap során lehullott nagy mennyiségű hó és eső következménye – hangsúlyozta a meteorológiai szolgálat.

Az OMSZ mérései szerint Magyarországon az év első három hónapjában 180-340 milliméter hó, eső hullott. Ez – mint írták – a legkevésbé csapadékos délkeleti területeken is több mint 90 milliméterrel, a legcsapadékosabb helyeken pedig több mint 200 milliméterrel meghaladja a sokévi átlagot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati adatbázisa alapján ezek az adatok rekordnak számítanak, ugyanis 1901 óta országosan ilyen nagy mennyiségű csapadékot még nem regisztráltak az év első három hónapjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik