Belföld

Áradó Rába: utat és hidakat kellett lezárni – Fotók!

Lassú apadást jelez előre a Rába Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

11.32 – Újabb árhullám érkezik a Rába Győr-Moson-Sopron megyei szakaszára, ezért több helyen készültségi szintet emeltek. A folyó Vágnál az éjjel tetőzött, de csütörtökön szintje ismét átlépheti a másodfokú készültség határát – közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a folyó Árpásnál dél körül tetőzik, de a lassú apadás miatt elhúzódóan érvényben lesz a másodfokú készültség.
Jelezték: Mórichidánál reggel óta ismét árad a Marcal, de a tetőzés vagy nem, vagy csak rövid ideig haladja majd meg a másodfokú készültség szintjét. Gyirmótnál – ahol a folyó a vizét amúgy is visszaduzzasztó, áradó Rábába ömlik – pénteken délelőttre árják a Marcal tetőzését.

A Cuhai-Bakonyér szerda este a hétvéginél 15 centivel alacsonyabban tetőzött Mezőőrsnél, és a nap folyamán tetőzik Bőnynél. A Concó Nagyigmándnál reggeltől apad.
A Rába árhulláma miatt Rábapatona, Rábacsécsény, Gyirmótnál és Koroncónál, valamint a Koroncó-Mórichida szakaszon elsőről másodfokúra emelték a készültség szintjét. Este hat órától a Marcal mentén elsőről másodfokúra emelik a belvízvédelmi készültséget.

Közlésük szerint a megyében 17 ezer 963 hektáron áll a belvíz; ebből 1833 hektár vetés, 2731 hektár szántó, 2.417 hektár rét.

Csütörtök, 10.19 – Győr-Moson-Sopron három településén, Farádon, Szanyban és Vitnyéden küzdenek a belvízzel – közölte csütörtök reggel a katasztrófavédelem megyei szóvivője az MTI-vel.

Dobos Viktória hadnagy tájékoztatása szerint Vitnyéden a falu szélén lévő tó szintje emelkedett meg annyira, hogy kiöntött, és a víz a közeli lakóházak felé kezdett folyni. Farádon és Szanyban a vízelvezető árkok teltek meg; ott homokszákokkal állják el a víz útját.

Hozzátette: a közeli Csapod polgármestere ezer homokzsákot kért arra az esetre, ha lakott területeket veszélyeztetne a víz. A megyében jelenleg 16 865 hektárnyi területet borít belvíz.

14.40 – Önkéntes tűzoltókat is bevetettek a belvíz elleni védekezés során Győr-Moson-Sopron megyében – közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője szerda délután.

Dobos Viktória hadnagy tájékoztatása szerint az önkéntesek a belvíz szivattyúzásában, a homokzsákok rakásában segítenek Csornán, Fertőszentmiklóson és Győrszemerén.

A szóvivő az MTI érdeklődésére azt közölte: eddig nem kellett senkit kiköltöztetni az otthonából a megyében az áradás és a belvízhelyzet miatt, és ilyen intézkedésre várhatóan a közeli napokban sem lesz szükség.

14.05 – Győr-Moson-Sopron megye több területén emelték szerdán az árvíz- vagy a belvízvédelmi készültség szintjét, Győr közelében pedig egy hidat le kellett zárni a Rába magas vízszintje miatt – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a honlapján.

Tájékoztatásuk szerint szerda reggel forgalmon kívül helyezték a Koroncót Rábapatonával összekötő Rába-hidat a folyó magas vízállása miatt.

A Rábán Sobor, Szany, Vági és Rábakecöl térségében, valamint Mórichida, Marcaltő, Kemenesszentpéter, Pápóc és Ostffyasszonyfa község térségében másodfokúra emelték az árvízvédelmi, Győrnél a Holt-Marcal mentén pedig a belvízvédelmi készültséget.

A tűzoltóknak az előző nap, kedden hat helyszínre kellett kivonulniuk a megyében, jellemzően a pincékbe betörő vizet szivattyúzni – jelezték.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a megyében Szanynál és Vágnál egy-egy alacsonyabb rendű utat le kellett zárni az árvíz-, illetve a belvízhelyzet miatt.

13.30 – A legfrissebb jelentések szerint Győr-Moson-Sopron megyében két útszakaszon van teljes útzár:

Útszám

Kezdő km sz.

Vég km sz.

Település

8426

5+543

6+916

Vág

84123

0+713

1+055

Szany

Az ÉDUVÍZIG szerda reggeli közleménye szerint a vasi megyehatárhoz közeli Vágnál várhatóan nem éri el a harmadfokú készültség szintjét a legmagasabb vízállás, amely csütörtök reggel csökkenhet a másodfokú szint alá.

Tájékoztatásuk szerint csütörtök reggel tetőzik a folyó Árpásnál, ahol délre már a másodfokú készültség szintje alá csökkenhet a folyó vízszintje.

Mórichidánál stagnál a Marcal vízszintje, de a Bakonyban hullott eső miatt egy kisebb árhullámra kell számítani a folyón, amelyet a gyirmóti torkolatnál a Rába is visszaduzzaszt. A Marcal tetőzését csütörtök estétől várják a szakemberek.

Az ÉDUVÍZIG tájékoztatása szerint tovább apad a Répce; a folyamat zavartalanságát biztosítja, hogy vízgyűjtőin nem hullott újabb eső. Ugyanakkor az esőzések miatt a Concón és a Cuhai Bakonyéren ismét áradás indult meg, amely azonban a reggeli adatok alapján még nem okoz problémát.

Három utat zártak le Veszprém megyében a Marcal áradása miatt – tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szerdán az.

Pécsi Norbert Sándor közlése szerint nem lehet közlekedni a 8412-es és 84123-as mellékutak egy-egy szakaszán Várkesző térségében.

Az Egyházaskesző és Nemesgörzsöny közötti mellékúton kedd délután óta van érvényben teljes útzár, szintén a Marcal-folyó áradása miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik