Belföld

A név pénz- és korfüggő

baba (baba, újszülött, )
baba (baba, újszülött, )

A magyar lakosság keresztneveinek gyakorisága alapján minden huszadik magyarnak van ritka neve.

A Tárki Háztartás Monitor 2012 című vizsgálatából az derül ki, hogy a szegényebb családokban élőkre inkább jellemző a ritka keresztnévadás: az egy főre jutó jövedelem legalsó tizedébe tartozó háztartások körében a ritka névválasztás aránya az átlag több mint háromszorosa. A szintén szegénynek számító, második és harmadik jövedelmi tizedben élők körében is minden tizedik magyarnak különleges keresztneve van.

Szegénység és ritka név

A szegénységet nemcsak objektíven, tehát a jövedelmen keresztül mérve, hanem szubjektíven megítélve, azaz a kérdezett saját ítélete alapján megközelítve is ugyanerre jutott a vizsgálat. A saját anyagi körülményeiket nélkülözésekkel telinek ítélő háztartások tagjai, illetve a hónapról hónapra anyagi gondokkal küszködők körében a ritka nevek aránya magasabb az átlagosnál.

A ritka nevek aránya ugyanakkor a gondok nélkül élők kis csoportjában is átlag feletti értéket ér el. Úgy tűnik tehát, hogy az egyéni névadás a társadalmi státusz két végpontján jöhet létre nagyobb eséllyel: a magukat szegénynek tartók, illetve a saját anyagi helyzetükkel elégedettek körében van ennek nagyobb esélye.

A ritka nevek aránya sokkal magasabb a fiatalabbak között: a 30 év alatti korosztályban arányuk 10 százalék, a még iskolásoknál 15 százalék. A középkorúak (30-59 évesek) és az idősek (a 60 év felettiek) között átlagon aluli (2-2 százalék) az arányuk. A 10 év alattiak és a 80 év felettiek Magyarországa között, ha a keresztnevek összetételét nézzük, olyan nagy a különbség, hogy lényegében nincs is átfedés. A 10 év alattiaknál a Máté 3 százalékban, a Bence, Hanna, Jázmin, Lili, Luca, Vivien, Nikolett, Dávid, Péter 2-2 százalékban fordul elő. A 80 év felettieknél a Mária 11 százalék, az Erzsébet 9 százalék, az Ilona 5 százalék, a János 4 százalék, a Ferenc, Anna, Rozália, Gizella, Katalin, Margit, Irén és Jolán 3-3 százalék, a Béla, Teréz, István, József, Gyula, László, Mihály és Sándor név előfordulása 2-2 százalék.

A több mint 2000 háztartásban élő közel 5000 magyar lakos körében végzett TÁRKI Háztartás Monitor 2012 kutatásában a kérdezőbiztosok 400 különböző keresztnevet jegyeztek fel. Ritka (szokatlan) névnek azokat a keresztneveket tekintettük, melyek legfeljebb kétszer fordultak elő. Ilyen keresztnévvel az összes háztartástag 5 százaléka rendelkezett (ezek aránya a női nevek körében magasabb, 6 százalék).

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) adatai szerint 2011-ben 1629 újszülött fiú kapta – a 2010-ben is legnépszerűbb – Bence nevet, de sokan választották a Máté (1353) és a Levente (1305) nevet. A lányoknál a legnépszerűbb nevet illetően változás volt: a 2010-es első Jázmin a harmadik helyre csúszott vissza, miközben a legtöbb újszülött, szám szerint 1304 a Hanna nevet kapta.

Növények, képességek és ismert emberek adják az ötletet

A szülők kreativitása nem ismer határokat. A Nyelvtudományi Intézethez – akik eldöntik, hogy egy névkérelem alkalmas-e arra, hogy hivatalos utónévvé váljon – évente átlagosan legalább 300 kérelem érkezik. Ezeknek csak egy kis hányada az, ami megfelel a kritériumoknak és anyakönyvezhető névvé válik. Az Intézet által 1997 óta vezetett és folyamatosan frissülő utónévlistából kiderül, hogy az utóbbi néhány év magyar névválasztásait főleg a hírességek, a növények, a különleges képességek, valamint az ékszerek ihlették.

Így lehet, hogy a fiúknál egyre népszerűbbek az erőt kifejező vagy valamilyen különleges tulajdonságra utaló nevek, mint például az Erős, az Acél, a Bors, a Csikó, a Bajnok és a Bérc nevek esetében. Nem ritka az sem, hogy a szülők egy olyan létező város vagy ország után nevezik el gyermeküket, amihez kellemes emlékek kötik őket. A fiúknál ilyen Kenese, Izrael, Solymár például, a lányoknál pedig a Filadelfia.

A lányoknál nagyon nagy sikere van még a különféle szavak kicsinyítőképzős változatának (Havaska, Életke, Fehérke, Harmatka, Csendike, Hófehérke, Sudárka, Üdvöske, Reményke) és a növényeknek (Zsálya, Eper, Gyopár, Gyömbér, Fahéj, Gesztenye). De még ennél is népszerűbbek a hírességek ihlette nevek, ezek ráadásul mindkét nemnél: Brett, Brájen, Orlandó, Gandalf, Dzsasztin, Frodó és a lányoknál Dzsindzser, Sakira, Meredisz, Naómi, Dzsenna és Árven.

Google és Casanova is lehet a gyerek neve

Miközben az Egyesült Államokban a legnépszerűbb nevek továbbra is a hagyományosnak számító Sophie és Aiden, néhány szülő szinte versenyt csinál abból, ki adja a legfurcsább nevet gyermekének. A 2012-es év furcsa, bizarr és különleges neveinek amerikai gyűjteményét a Babycenter.com oldal gyűjtötte össze, és ami azt illeti, volt miből mazsolázniuk.

A fiúknak az adatok szerint sokan szeretnek olyan nevet adni, amiből következtetni lehet majd a gyerek tulajdonságaira: ilyen például a „Thunder” (vihar), vagy épp a „Jedi”, de van olyan szülő, aki a „Hippo” (vagyis víziló) nevet választotta. Persze akadt szülő, akinek még ez is kevés volt, így ők inkább olyan neveket adtak gyereküknek, mint a „Google”, a „Casanova” vagy az „Espn”.

A lányoknál nagyon népszerűek a földrajzi ihletésű nevek: a szülők olyan helyekről nevezik el gyereküket, amihez kellemes emlékek kötik őket, mint a „Zealand” vagy a „California”. De népszerűek a francia csengésű nevek is, mint a „Vanille”, a „Couture” és a „J’Adore”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik