Belföld

Milyen haszna van a kutyachipnek?

Január elejétől kutyát szabályosan csak úgy lehet tartani, ha az állat azonosítását elősegítő mikrochippel is elláttatja a gazdája.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület utcáról menti meg a bajban lévő kutyákat. Tapasztalataik szerint január óta a megmentett állatok ötödében volt chip, a kutyák nagy részében továbbra sincsen.

Rengeteg az áprilisi télben utcán lévő kóbor állat. Az ebek nagy része csak ideiglenesen kóbor, a párzási időszak miatt szökik utcára” – mondja Seres Zoltán az állatvédő egyesületvezetője. Az állatokat sokan szabadosan tartják, a kapun engedik kiszökni, így tovább nőhet a felelőtlen (és tudatlanságból bekövetkező) szaporítás, kóbor kutya termelés. Az utcán született állatoknak – ha nem jut el az állatvédőkig – senki nem fog oltást és chipet adni. Az Orpheus Állatvédő Egyesület jelmondata, hogy “Annak a kóbor állatnak a legjobb, amelyik meg sem születik“. Az autók által elütött kutyák tetemeiben is ellenőrzi az egyesület a chipet, előfordul ugyanis, hogy míg a gazda nagy erőkkel kutatja az elkóborló kutyáját… az már rég egy jármű gázolása által elpusztult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik