Belföld

Győri április: Hófúvás és havazás érkezik szerdán

Narancssárga figyelmeztetést Győr-Moson-Sopron megyére: hófúvásra, havazásra kell készülnünk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hófúvás miatt második fokozatú (NARANCS) figyelmeztetést adott ki Győr-Moson-Sopron és Vas megye területére, mert holnap a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Kedd éjféltől szerda délutánig országszerte erős, néhol viharos szél alakulhat ki. Szerdán napközben a Nyugat-Dunántúlon 10 centiméternél is több friss hó hullhat, ezért Vas és Zala megye teljes területén, Győr-Moson-Sopron nyugati részén, valamint Veszprém megye magasabban fekvő területein hófúvásra kell számítani. Ugyanakkor a Dunántúl többi részén havas eső, eső egyaránt előfordulhat – írja közleményében a katasztrófavédelem.

A szélsőséges időjárás által érintett megyékben útnak indulók tájékozódjanak az előrejelzésekről és az utak állapotáról, és kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit. Csak a téli időjárásnak megfelelően felkészített járművel induljanak el, valamint lassabb haladásra és fennakadásokra is számítsanak.

Korábban írtuk:

Nem adja könnyen a bőrét a rideg tél, legfeljebb 10 fokig emelkedhet a hőmérséklet hétvégéig az előrejelzések szerint. Szerdán ismét jelentős mennyiségű csapadék hullik a Kisalföldön hó illetve havas eső formájában.

A Baltikum és a Kelet-európai-síkság felett ciklon örvénylik. Emiatt arrafelé nagy területen fordul elő vegyes halmazállapotú csapadék.

Ciklonális mező alakítja a szárazföld déli részének időjárását is. A Földközi-tenger térségében többnyire borult az ég, és sokfelé esik az eső, néhol zivatar is kialakul. Ugyanakkor Izlandtól a Brit-szigeteken és a Skandináv-félsziget déli felén át a Német-Lengyel-alföldig anticiklon helyezkedik el. A felsorolt tájakon változóan, a magasnyomás peremén erősen felhős az ég, de számottevő csapadékról nem érkezik jelentés.

A Mediterráneumban és Európa délkeleti vidékén a délutáni órákra nagyrészt 12, 20 fok közé melegszik fel a levegő, sőt helyenként 21, 26 fokot is mérnek. Másutt jobbára 2, 10 fok között, északkeleten fagypont körül alakul a csúcshőmérséklet.

Szerda estig a Kárpát-medence időjárását ciklon alakítja, sokfelé várható jelentős mennyiségű csapadék. Borult lesz az ég. Országszerte, majd szerdán napközben egyre inkább az északi és keleti tájakon számíthatunk jelentős csapadékra: általában ismétlődő eső, záporeső lesz a jellemző, azonban főként a Nyugat-Dunántúlon havas eső, havazás várható. Az északi, északkeleti, szerdán az északnyugatira forduló szél megerősödik, éjszakától nyugaton helyenként viharossá fokozódik, emiatt ott átmenetileg hófúvás is kialakulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1, 8, a Nyugat-Dunántúlon 0 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán az ország nagy részén 1, 9 fok között várható, de a Tiszántúlon 10, 12 fok is lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik