Belföld

A Matolcsy-búcsú ára

A Blikk szerint duplán is jó üzletet csinált Matolcsy György azzal, hogy átült a Magyar Nemzeti Bank elnöki székébe.

A volt tárcavezető több fizetést kap, és 1,8 millió forint pluszpénz is jár neki a távozás miatt. Matolcsy György hatásköre megszűnése miatt 3 havi illetménye felével megegyező juttatásra – bruttó 1 millió 652 ezer forintra – jogosult. Az idei évre járó ki nem vett szabadságából három napért 150 259 forintot fizetnek és 34 ezer forint cafeteria is jár a volt a miniszternek – tudatta a lappal a gazdasági tárca.

A politikus óriásit bukik viszont a tavaly ki nem vett szabadságain. Matolcsynak 2012-ről 35 napja ragadt benn, ennek értéke 1 millió 750 ezer forint. Ám a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény szerint azt már nem lehet kifizetni.

Összességében a neki járó 1,8 millió forintból mintegy 1,2 millió marad adózás után. A pénzt Matolcsy még nem kaphatta meg, a volt miniszternek először záró vagyonnyilatkozatot kell tennie. Ennek a parlament honlapján tegnap még nem volt nyoma. A hiányt ma pótolhatja a politikus, mert március 3-án mondott le miniszteri és országgyűlési képviselői tisztségeiről, s 30 napon belül mindenképpen le kell adnia a dokumentumot. (Mint korábban megírtuk, a volt miniszter vagyonnyilatkozatain különböző aláírások szerepeltek. A kormány honlapján is megtalálható dokumentumok szignói az íráskép óriási változására utalnak. A leköszönő gazdasági miniszter 2011-es aláírása három vonalból áll, a 2013-asból viszont már betűk is kiolvashatók.)

A miniszternek egyébként szerencséje van a búcsúpénzzel. Az állami beosztásúak nem kaphatnak ilyen illetményt, ha egyik állami vezetői pozícióból a másikba ülnek át. Csakhogy a jegybankelnök – lévén a nemzeti bank független intézmény – nem állami vezető.

A volt nemzetgazdasági miniszter nem csak az adók emelésével harcolt az államadósság ellen, a Blikk szerint ő volt az egyetlen politikus, aki még tavaly ősszel is bére meg nem nevezett részét hónapról hónapra befizette az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba. Korábban az Index azt írta, hogy nem mutatnak jó példát a képviselők és a kormányzati politikusok az államadósság elleni harcban.

A 2011 áprilisában életre hívott Összefogás az Államadósság Ellen Alapba mindössze három kormánytag adott pénzt. Az államadósság ellen pénzükkel küzdő vállalkozók toplistáját Szomor Dezső apalypusztai mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozó vezeti. A második helyen a netes pornóiparból milliárdossá lett Gattyán György Docler-tulajdonos áll, ő 10 millió forintot fizetett be, rajta kívül egyébként több magánszemély is adott ekkora összeget, ők inkognitóban kívántak maradni. Tavaly több mint 264 millió gyűlt össze 1998 befizetésből, idén eddig 5,8 millió forint érkezett be 22-ből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik