Belföld

Papíron lesz elég hely az óvodákban és az iskolákban

Óvoda (óvoda)
Óvoda (óvoda)

Huszonöt helyett akár harminc gyerek is járhat ősztől egy óvodai csoportba és 27 helyett 33 gyerek is egy osztályba, ha a parlament elfogadja a kereszténydemokra Michl József közoktatási törvényt módosító javaslatát.

A javaslat szerint nemcsak az óvodai csoportok, hanem az iskolai osztályok törvényben megszabott maximális létszámát is meg lehetne emelni „legfeljebb húsz százalékkal”.

A maximális létszám az óvodákban 25, az általános iskolai osztályokban 27, a gimnáziumokban 34 gyerek. A módosítás után elvben óvodában 30 gyerek is járhatna egy csoportba, általános iskolábn 32-33, gimnáziumban pedig 40-41 fős is lehetne az osztálylétszám.

Az indoklás szerint a módosításra azért van szükség, mert „nem minden esetben van lehetőség új osztály indítására, ha a maximális létszámnál több gyermeket tanulót kell elhelyezni egy csoportban, osztályban.”

Legkésőbb 2014 szeptemberétől minden olyan gyerek, aki augusztus 31-ig betölti a 3. életévét óvodába kell hogy járjon, aki pedig a 6. évét, az iskolába.  Az óvodások közül annak, aki családi napközibe jár, iskola előtt legalább egy évet akkreditált óvodában kell töltenie.

Először tehát azokra a gyerekekre vonatkozik majd kötelezően a szabály, akik 2008 illetve 2011. augusztus 31. előtt születtek, de valójában már az idei évtől óvodába kell iratni a hároméveseket és elsőbe a hatéveseket. Ezért már az idei évben is  az a helyzet, hogy a kiscsoportokban egyszerre jelennek meg a négyévesek (akik tavaly még nem mentek óvodásba) és a háromévesek, az első osztályokban pedig a hét- és a hatévesek.

A törvénymódosítással a lehetőség ugyan meglesz a csoportlétszámok bővítésére, a hely azonban nem feltétlenül, és pédául egy ovis csoportban továbbra is elég lesz 2 óvodapedagógus és egy dajka.

Mivel nem lesz több csoport, ezért továbbra is elegendő lesz csoportonként 1-1 vécé, viszont az előírások szerint az óvodában „a csoportszoba alapterülete nem lehet kevesebb, mint 2 m2/fő”, ami plusz öt gyereknél plusz tíz négyzetmétert jelent(ene).

Ugyan szükséges gyermekenként 1-1 szék és asztal, de miután csak napi négyórás óvoda lesz kötelező, vagyis  sem ott ebédelni, sem délután aludni nem kell majd, tulajdonképpen ha elég nagy a csoportszoba, minden gyerek elfér majd. Ezt mellesleg már most is így oldják meg a túlzsúfolt intézményekben:  azok a gyerekek akiknek 3 évesnél kisebb testvérével otthon van az édesanyjuk, sok óvodában most sem maradhatnak délutánra.

Ugyanígy az iskolákban a tantermek „alapterülete nem lehet kevesebb, mint 1,5 m2/fő” – ez plusz 5-6 gyereknél plusz 6-9 négyzetmétert jelent.

A sok óvodában már most is tapasztalható helyhiány várhatóan azt is jelenti majd, hogy az óvodás a nem iskolaérett hatéveseket is iskolába küldik majd – a törvény szerint ugyanis ettől az évtől erről már nem a szülő, hanem az óvoda dönthet.

A törvénymódosítást múlt csütörtökön nyújtották be a parlamentnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik