Belföld

Orosháza polgármestere a jegybank alelnöke lesz

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke április elsejei hatállyal a jegybank alelnökének jelölte Dancsó József jelenlegi országgyűlési képviselőt, Orosháza polgármesterét.

A Nemzeti Bank elnöke élve jelölési jogával Dancsó Józsefet nevezte meg a jegybank alelnöki posztjára, aki hivatalos megbízó levelét kedden délelőtt veszi át Áder János köztársasági elnöktől a Sándor Palotában. Dancsó József kinevezésével befejezéséhez ért a Nemzeti Bank vezetésének átalakítása. Ismeretes, hogy két alelnökkel működik a jegybank, és eddig csak egy helyettese volt Matolcsy Györgynek – írja az infooroshaza.hu.

A jelölés joga az alelnökök esetében a bank elnökét illeti meg. Az alelnököt ezt követően a köztársasági elnök nevezi ki. Ez más eljárásrend, mint a jegybank elnöke esetében, akinek személyére a miniszterelnök tesz javaslatot. Így történt ez Matolcsy esetében is, akit Orbán Viktor nevezett meg, mint a hazai monetáris politika első számú irányítóját.

A jegybank elnökének portálunkhoz is elküldött közleménye szerint leginkább azért esett Dancsó Józsefre Matolcsy György választása, mert a közgazdász végzettségű politikus kereskedelmi banki gyakorlata, valamint az önkormányzatok pénzügyeinek beható ismerete különösen alkalmassá teszi a jegybank alelnöki feladatainak ellátására. Matolcsy közleménye külön kihangsúlyozza, hogy a jelöltje esetében döntő kiválasztási szempont volt, hogy egyszerre rendelkezik magas szintű elméleti és gyakorlati pénzügyi ismeretekkel, és speciális rálátással bír az önkormányzatok pénzforgalmi kérdéseire.

Mindez nem kevesebbet jelent, mint azt, hogy időközi országgyűlési választást kell tartani Békés megye orosházi választókerületében, valamint polgármester választást Orosházán. (A jegybank alelnöki posztja összeférhetetlen valamennyi politikai tisztséggel – a szerk. megjegyzése.) Az időközi választások időpontját még nem tűzte ki az Országos Választási Bizottság, amely a jövő héten ül össze, hogy döntést hozzon ebben a kérdésben.

Az orosházi polgármesteri hivatal reagálva a helyzetre sajtóközleményt bocsátott ki, amiből kiderül, hogy az új polgármester megválasztásáig Zalai Mihály (Fidesz) alpolgármester – jelenleg három helyettes közül – látja el teljes joggal a városvezetői teendőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik