Belföld

Nem férnek a medrükbe a zalai patakok

belvíz (belvíz, )
belvíz (belvíz, )

Zalában a jelentősebb folyókon még nincs árvízi készültség, de megteltek a kisebb vízelvezetők, és több patak is kiöntött a nagy mennyiségű csapadék miatt - közölte a megyei katasztrófavédelem.

A megye területén lévő kisebb vízfolyások szinte mindegyike megtelt az elmúlt napok csapadékos időjárása és a korábbi hetekben lehullott hó olvadása miatt. A helyzetet rontja, hogy a magas víztartalmú talaj már nem tud több vizet felvenni, és ez a megye több pontján is gondot okoz.

A megye főbb vízfolyásain, a Murán és a Zalán folyamatosan emelkedik a vízszint, de egyelőre egyiknél sem éri el az első árvízvédelmi fokozatot, ezért készenlétet még nem kellett elrendelni. A két folyó vízgyűjtőjének zalai területein azonban a patakok és egyéb felszíni vízfolyások már jelentősen telítődtek, több helyütt ki is öntöttek. A kiöntések miatt folyik a védekezés Pórszombaton, Kiskutason, Tormaföldén és Szalapánál, valamint Szilvágyon a Medes-pataknál, Lentiszombathelyen pedig a Malonya-pataknál.

A katasztrófavédelem honlapján olvasható tájékoztatás szerint a magyarországi folyószakaszokon 912 km hosszon első (Bodrog, Ipoly, Kraszna, Tisza, Hármas-Körös, Rába, Takta, Zagyva és a Zala szakaszain), 86 km hosszon másodfokú (Hortobágy-Berettyó) árvízvédelmi készültség van érvényben. Négy megye tizenhét településén árvízi védekezés zajlik, kilenc megye harmincöt településén pedig belvízi védekezést folytatnak. A belvízzel elöntött terület nagysága országosan 80700 hektár.

A folytatásban továbbra is sok csapadékra kell számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik