Belföld

Vasárnap előre kell állítani az óránkat!

Hajnali 2 órakor 3 órára kell állítani az órákat. Az átállás a közösségi közlekedést is érinti, az energiafogyasztásban pedig a kimutatások szerint 1-4 százalékos megtakarítás jelentkezik.

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. szerint az óraátállítással megközelítőleg az ország egy napi fogyasztásának megfelelő villamos energia spórolható meg. Az Európai Unióban egységesen alkalmazott módszer lényege, hogy a szokásos ébrenléti időszak – jellemzően reggel 7 és este 10 óra között – minél inkább közelítsen a természetes nappali világosság idejéhez.

Magyarországon 1980 óta működik a rendszer, a mindenkori fogyasztási adatok alapján a tavaszi óraátállítást követően 1-4 százalékkal (1000-5000 MWh) csökken a fogyasztás, az októberi visszaállítás pedig nem okoz többletfogyasztást, így éves szinten 100-120 GWh-val kevesebbet fogyaszt az ország.

Az átállás a közösségi közlekedés menetrendjét is érinti. A MÁV-Start korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Nyugati pályaudvarról Szobra 0.48-kor és a Szolnokra 0.43-kor induló vonat már a nyári időszámítás szerint érkezik a végállomásra, a Lajosmizséről eredetileg 2.45-kor és a Debrecenből 2.36-kor induló szerelvények pedig 3 órakor indulnak a Nyugati pályaudvarra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik