Belföld

Elsőfokú árvízvédelmi készültség Fehérváron

Elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el Fehérváron pénteken, a polgármester utasította a városgondnokot a szükséges intézkedések megtételére.

Március 29-én, pénteken reggel első fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el Székesfehérváron, dr. Cser-Palkovics András polgármester utasította Bozai István városgondnokot a szükséges intézkedések megtételére. A Városgondnokság Belvízrendezési csoportjának munkatársai és az alvállalkozóként bevont Aquvia Kft. folyamatos ügyeletet látnak el.

A Városgondnokság Árvízi Riasztási Tervében meghatározott feladatokról még csütörtökön egyeztetést folytattak a felelősök. A megbeszélésen képviseltette magát a Katasztrófavédelem, az Aquvia Kft, a Székesfehérvár Térségi Vízi Társulat és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A védelemvezetők meghatározták azokat a kritikus pontokat, ahol beavatkozásra lehet szükség, illetve több helyen el is kezdődött a megelőző árvízvédelmi munka, melynek során védelmi műveket építenek. A homokzsákok folyamatos megtöltése elkezdődött, kipróbálták a Jancsár csatornán a zsilipet és a három árvízvédelmi szivattyút, és megrendeltek a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon keresztül további egy, nagy teljesítményű dízel szivattyút.

A Városgondnokság üzemeltetésében lévő nyolc szivattyútelep ellenőrzése szintén megtörtént. Pénteken 500 db homokzsákot szállítanak ki a szakemberek a kritikusnak ítélt helyekre, és amennyiben a vízszintek emelkedése szükségessé teszi, azokat be is építik. A Városgondnokság Belvízrendezési csoportja folyamatos figyelőszolgálatot lát el a város több pontján a nyílt csapadékvíz elvezető árkoknál, vízfolyásoknál, ahol az uszadékfogó rácsokat is ellenőrzik és tisztítják.

Magas vízállás esetén a Városgondnokság fizikai állományából riasztásra kerül 57 ember, akiknek az irányítását két védelemvezető látja el. Összesen 15 kisteher-gépjármű áll rendelkezésre, melyek mind emberek, mind eszközök szállítására alkalmasak, illetve több nagy teljesítményű szállító gépjármű és rakodógép is készenlétben áll.

Az Aquvia Kft.-nél két védelemvezető és hat fizikai dolgozó áll rendelkezésre, továbbá egy beépíthető, 100 l/s kapacitású dízel szivattyú, egy Caterpillar 432-es és egy Caterpillar 226-os erőgép, illetve egy 7,5 tonnás teherbírású szállítójármű. Szükség esetén igénybe lehet venni a Székesfehérvár Térségi Vizi Társulat gépparkját és személyi állományát, illetve a Vízügy és a Katasztrófavédelem erőit is.

Székesfehérváron a Székely utca és környéke különösen veszélyeztetett területnek minősül, így az ott élőkhöz külön felhívásban fordult Székesfehérvár polgármestere és városgondnoka.   Dr. Cser-Palkovics András polgármester ezúton is kéri a székesfehérváriakat, hogy felelős hozzáállásukkal és a saját értékeik védelmében megtett intézkedésekkel segítsék a védekezésben résztvevő szakemberek munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik