Belföld

Riasztás van érvényben az ónos eső miatt

Négy megye több kistérségére, valamint a fővárosra citromsárga, vagyis elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek reggel az ónos eső miatt.

A riasztások Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megye térségeit, valamint a fővárost érintik.

E szerint a következő órákban gyenge ónos esőre kell felkészülni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, azaz citromsárga riasztást adott ki Fejér megyében Mór, Bicske, Ercsi, Gárdony, Székesfehérvár és Enying térségére ónos eső kialakulásnak veszélye miatt. A csúszós, nedves útfelületek veszélyt jelentenek a gépjárművel és a gyalogosan közlekedőkre egyaránt.

Emellett az ország három megyéjében – Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén – a havazás miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi friss hó is hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése: az Északi-középhegység térségében péntek estig többnyire havas eső, havazás valószínű. Többfelé tapadó hóra kell számítani. Főként a Börzsöny térségében, Nógrád megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megye északnyugati részén és Heves megye hegyvidéki területein halmozódhat fel számottevő mennyiségű friss hó. Ezeken a területeken 5-20 centiméternyi hó várható, amely az alacsonyabban fekvő területeken sokfelé olvadni fog.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívta a figyelmet arra, hogy csúszós, nedves útfelületek a gépjárművel és a gyalogosan közlekedőkre egyaránt veszélyt jelentenek. A katasztrófavédelem azt kéri a lakosságtól, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a meteorológiai előrejelzéseket, illetve a hatóságok közleményeit és tájékoztatóit, továbbá csak a téli időjárási körülményeknek megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik