Belföld

Rendőrséghez fordultak a taxisok

taxi (taxi, )
taxi (taxi, )

Jogellenes adatgyűjtés miatt tett bejelentést tett országos szövetségük.

Az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke bejelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon és Péterfalvi Attila adatvédelmi biztosnál, mert szerinte a fővárosi taxirendelet miatt az RT5 Taxi Holding Kft. jogosulatlanul gyűjt adatot a taxisokról. Metál Zoltán elnök közleményében arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Horváth Csaba, az RT5 Taxi Holding ügyvezetője körlevélben kérte a budapesti fuvarszervező irodák vezetőit, gyűjtsenek személyes adatokat a taxisokról, valamint az OTSZ tagjairól. A begyűjtött információkat az április 2-i, Tarlós István főpolgármesterrel folytatott egyeztetésen akarják felhasználni.

A Péterfalvi Attila adatvédelmi biztosnak küldött levelében – amelyet közleményében is idéz – azt írta, az adatkérő ívek tartalmazzák a taxisok nevét, lakcímét, személyi azonosítójuk számát, valamint kitérnek az OTSZ érdekképviseletének esetleges tagsági viszonyára is. Megítélése szerint ez sérti az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényt, és kérte a biztost a panasz kivizsgálására.

A taxirendeletet a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén tárgyalta. Határozatot nem hoztak, mert április 2-án egy újabb, széles körű egyeztetést tartanak a témakörben.

Horváth Csaba, az RT5 Taxi Holding Kft. ügyvezetője korábban lapunknak azt mondta: alig tíz hónapot kaptak a nagyon nagy költséggel járó beruházások végrehajtására, de arról nincs hatástanulmány, hogy ez megtérül-e. Szerinte taxisok tucatja „dobhatja ki” egy-két éve hitelre vásárolt járművét, csupán például amiatt, hogy a csomagtartó mérete nem megfelelő.

„Üdvözöljük, hogy a főváros végül visszakozott, és Tarlós úr úgy döntött, hogy további egyeztetéseket tartanak, és újragondolják a rendeletet. Kilenc hónap alatt ugyanis egyszerűen lehetetlen lett volna átállni. A több ezer vállalkozó kiesésével a rendszerből hiteleket törlesztő családok mentek volna tönkre, veszítették volna el autóikat és lakásaikat” – részletezte lapunknak Horváth.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik