Belföld

Elfogadták Pintér hóhányó jelentését

pintér (pintér, )
pintér (pintér, )

Sem személyi, sem szervezeti felelősségre vonást nem javasolt a belügyminiszter a hóhelyzet kezelése kapcsán – értesült a Magyar Nemzet. A kormány elfogadta a jelentést.

A kormány szerdai ülésén elfogadta Pintér Sándor belügyminiszter jelentését, amely a március 14–15-i rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatait összegzi – tudta meg a Magyar Nemzet kormányzati forrásból. A tanácskozás egyik résztvevője a lap munkatársának csütörtökön azt mondta, a dokumentum nem tartalmaz sem személyi, sem szervezeti felelősségre vonással kapcsolatos javaslatot, megállapítást. A jelentést az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága április 8-án tárgyalhatja, ezt követően döntenek a nyilvánosságra hozásról.

Bajban az önkormányzatok

A rendkívüli időjárás miatt drasztikusan nőtt az önkormányzatok kiadása. Zalaegerszeg már 150 millió forintot költött hóeltakarításra az év első három hónapjában, miközben a feladatra – az előző évekre alapozva – csak húszmilliót tervezett – jelezte a lapnak Gyutai Csaba polgármester, aki szerint a hó után az árvízi védekezés miatt lesznek további költségeik.  Többletkiadásaik miatt a belügyminiszterhez fordulnak rendkívüli támogatásért. Ha kérelmüket elutasítják, idén kevesebb pénz marad városüzemeltetésre, s a szolgáltatás is alacsonyabb színvonalú lesz. A szaktárca a lapzártáig nem válaszolt a Magyar Nemzetnek arra a kérdésére, tudnak-e segíteni a hasonló gonddal küzdő önkormányzatokon.

Szombathely és Tatabánya kiadásai is jelentősen nőttek

Szombathelyen is jelentősen nőtt a kiadás a csapadékos tél miatt. Százmilliót kellett tartalékba helyezni a költségvetésben hóeltakarításra, kátyúzásra. A költségek így legalább a duplájára emelkedtek a tavalyi évhez képest – mondta Marton Zsolt alpolgármester. Tatabányán 2011-ben 156 milliót, 2012-ben 134 milliót fordított az önkormányzat hóeltakarításra, sózásra. Ez idén körülbelül 184 millió lesz. A márciusi rendkívüli időjárás, és a közutakon a hó fogságába kerültek befogadása miatt az előzetes becslések szerint további 25-30 millió terheli majd a kasszájukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik