Belföld

Lehet-e fásítani Fehérváron?

Egy fásítási civil kezdeményezés akadt fenn a rostán, amiért a kezdeményező levélben fordult Fehérvár képviselőihez. E levél eljutott a Fehérvár24-hez is.

Ujhelyi János fásítási akciókat kezdeményezett Székesfehérváron és környezetében. A kertészeteknél, faiskoláknál nélkülözhető cserjéket és fákat szeretné parkokba, közterületekbe eljuttatni úgy, hogy ezzel növelje a város zöld területét. Székesfehérváron ez az egy esztendős kezdeményezés eddig nem járt sikerrel. Külterületeken és más környékbeli településeken sikeres volt kezdeményezésével Ujhelyi János, de Székesfehérváron nem sikerült az engedélyeket beszereznie.

A Fehérvár24 utánanézett a dolognak, és megkérdezte a városgondnokot, mi az oka annak, hogy egy ilyen kezdeményezés nem kap zöld utat. Bozai István elmondta, hogy a fásítási kezdeményezés kimondottan jó gondolat külterületeken, utak mentén, de nem tartja szerencsésnek a város belterületein. Az egyik legnyomósabb érve, hogy a fák, cserjék ültetése nem igényel akkora ráfordítást, mint azok későbbi gondozása. Emiatt Bozai István jobban szeretné, ha a telepítéseket szakértők terveznék meg a város főkertészével együttműködve. A másik, hogy nem mindegy, milyen fákat, bokrokat telepítenek, hiszen belterületen alapfeltétel, hogy olyan növényzet kerüljön telepítésre, amely legalább 50-100 évet képes megélni – mondta a Fehérvár24-nek a városgondnok.

Bozai István hozzátette: szívesen együttműködnek az effajta civil kezdeményezéssel, de szigorúan a szakmaiság elvén.

Írásunkra reagálva Matók Ádám fehérvári autóversenyző köréből jelezték, hogy Ujhelyi János esete nem egyedi Székesfehérváron. A raliversenyző csapata több mint egy esztendeje úgy döntött, hogy a versenyek során kibocsátott káros anyagok ellentételeként, kompenzációjaként Székesfehérváron ezer fát ültetnek el, akár úgy, hogy a szakemberek mondják meg milyen fajtát és hova. Egy esztendő alatt kiderült számukra, hogy ez közel sem ilyen egyszerű. Minden, ily’ módon elültetett fát két éven keresztül nekik kell gondozniuk, amit szigorúan ellenőriznének, és hiányosságok esetén súlyos szankciókkal büntetnének. Ezért elálltak a fásítási terveiktől, hanem jövő héten egy idősebb, nagy méretű fát ültetnek el Hosszúsétatéri Óvoda udvarán, amit speciális szállítójármű visz a hatalmas földlabdával együtt az ültetés helyszínére, és egy daru állít be a helyére.

A Fehérvár24 által megszerzett levelet, melyet szerzője a város képviselőinek juttatott el, e helyen közöljük le:

 

Tisztelt Önkormányzati Képviselő Úr/Hölgy!

 

Alulírott Dr. Ujhelyi János állatorvos … azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy az alábbi program megvalósításában szíveskedjen segíteni. Már elöljáróban jelzem, hogy, nem pénzügyi segítséget kérek, hanem elvi támogatást, ill. a programban való aktív részvételt.

Programom a következő: Nagy szükségét látom annak, hogy lakókörnyezetünkben növeljük a zöld felületet, elsősorban fák telepítésével. Ez elsősorban a levegő minőségének javításáért, másrészt pedig környezetünk szebbé tételéért lenne szükséges. Székesfehérváron különös jelentőséggel bír ez a kérdés, hiszen városunk az ország egyik legszennyezettebb levegőjű városa – nem beszélve arról, hogy a fák telepítésével hozzájárulunk a klimatikus rossz irányú változások visszafordításához. A Környezetvédelmi Felügyelőség példaértékűnek tartja ezt a kezdeményezést. Levelüket mellékelem. Ezt a programot pénz nélkül kívánom megvalósítani, társadalmi összefogással, valamint vadon nőtt kis csemeték kiszedésével, ill. csemetekertek technológiai selejt csemetéinek felhasználásával. (Ezeket a nem piacképes stb. csemetéket ingyen ideadják a csemetekertek, mert egyébként megsemmisítésre kerülnének.)

Tavaly már Seregélyesen elindítottuk a programot Horváth Sándor polgármester úrral összefogva. Ősszel több mint 1000 kis juhar fát, idén tavasszal pedig 800 db feketefenyő-csemetét ültettünk már el. A programban a polgármesteri hivatal közmunkásai, ill. a Seregélyesi Szakiskola diákjai vettek részt. Székesfehérváron tavaly megkerestem ez ügyben a Városgondnokság illetékeseit, de összesen 3 db csemete elültetésére kaptunk engedélyt. Ebbe természetesen nem bocsátkoztam bele, az én programom nem ilyen volumenről szól. Székesfehérváron több tízezer csemetét akarok elültetni, s a városunkban megvalósított fásítást példaként akarom majd az ország elé tárni a sajtó segítségével, hogy országossá tehessük ezt a programot.

Ez év január 8-án Cser-Palkovics András polgármester úrral találkozhattam egy kedves közös ismerősünk közvetítése segítségének köszönhetően. Polgármester úr nagyon kedvesen fogadott, biztosított támogatásáról, s megígérte, hogy belátható időn belül a Városgondnokság igazgatója, Bozai István úr keresni fog engem ez ügyben. Két hónapot vártam erre, de nem történt semmi, így írtam egy email-t polgármester úr privát e-mail címére, de válasz nem érkezett. Ezért fordulok most minden önkormányzati Képviselőhöz azzal a kéréssel, hogy ha egyetértenek szándékommal, akkor támogassák fásítási programomat, s terjesszék az Önkormányzat elé a kérdést, hogy a Városgondnokság adja ki az engedélyeket a fatelepítésekre!

Ismételten leírom, hogy az Önök Képviselői keretét nem terheli ez a program. Székesfehérváron ez év tavaszán a 8-as elkerülő fásítását tervezem. Ehhez az elvi engedélyt a Közútkezelő a holnapi napon megadja számomra, de a terület kezelője a Városgondnokság, így a telepítési engedélyt ők kell, hogy kiadják. A Közútkezelő elvi engedélyének birtokában a holnapi napon beadom a kérvényt a Városgondnoksághoz. Már elintéztem a csemete forrásokat is, a jövő hét közepén megkapom a VADEX Zrt. csemete kiszedési engedélyét, valamint a Mohai Csemetekert rendelkezésemre bocsát kellő mennyiségű technológiai selejt csemetét (ezek erdősítésre nevelt, ám túlnőtt csemeték). A HM-VERGA csemetegyűjtési engedélye már kezemben van Csór külterületén feketefenyő csemeték kiszedését illetően.

Már csak a Városgondnokság telepítési engedélye szükséges. A telepítési munkálatokra pedig 3 Civil szervezet (Gaja Egyesület, Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete, Vízivárosért Egyesület), valamint két iskola (Hétvezér Általános Iskola, Lánczos Kornél Gimnázium), összesen több mint 100 fővel várja, hogy kezdhessük a programot. A többi iskolát csak azért nem kerestem meg, mert megakadt az ügy az engedély kiadásán.

Mivel a tavalyi évben nem sikerült Székesfehérváron előre jutnunk ez ügyben, ezért a környező falvakban indítottam el a programot, így ez év tavaszán a zámolyi, a pákozdi, a kislángi, a seregélyesi és a polgárdi önkormányzatokkal együttműködve megvalósítjuk a települések közötti összekötő utak fásítását a Közútkezelő engedélye alapján.

Szeretném azonban, hogy a program Székesfehérvár nevéhez fűződjön, s hogy ez így lehessen, kérem az Önök támogatását.

Kérem, ha megtenné, szíveskedjen vissza jelezni, hogy egyet ért-e ezzel az elképzeléssel, s hogy számíthatok-e az Ön támogatására!? Egyben kérem, hogy vigye a város képviselőtestülete elé az ügyet, hogy a város támogassa e fásítási programot azzal, hogy segít a telepítési engedélyek kiadásában.

Nagy tisztelettel és köszönettel Dr. Ujhelyi János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik