Belföld

Újra magyar kézben a gáz – papíron is

gaz(210x140)(1).jpg (gáz, )
gaz(210x140)(1).jpg (gáz, )

Megtörtént, aláírták végre az E.ON-szerződést, amelyet hetek óta ígért a kormány.

Aláírta az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásáról szóló megállapodást az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. csütörtökön. A vételár megközelítőleg 870 millió euró – közölte a vállalat. Azért nem pontos az összeg, mert a tranzakció a hatósági jóváhagyások után előreláthatólag 2013 második felében zárulhat, így a végleges ár a záráskori gázkészletek függvényében alakul ki – olvasható a közleményben.

Az árban benne vannak az E.ON Földgáz Storage Zrt. és az E.ON Földgáz Trade Zrt. hozzávetőleg 350 millió euró értékű részvényei és a két társaság egyéb átvállalt kötelezettségei.

A megállapodás szerint az E.ON Földgáz Storage Zrt. és az E.ON Földgáz Trade Zrt. részvényeinek száz százaléka, vagyis a két cég minden vagyontárgya az MVM Csoport tulajdonába kerül, beleértve az E.ON Földgáz Trade Zrt. földgázkészletét és az E.ON Földgáz Storage Zrt. tárolóiban található párnagázt.

Az MVM Zrt. kiváltja a társaságok jelenleg fennálló tulajdonosi kölcsöneit is, ezeket a tranzakció zárásakor fizeti meg az eladónak.  Az MVM Zrt. a tervek szerint részben saját, részben pedig külső forrásokból finanszírozza a tranzakciót – tudatta a cég.

“A két vállalat megvásárlásán felül a szerződő felek rögzítik azt, hogy az MVM vételi opcióval élhet a Panrusgáz Zrt. azon részvénypakettjének megszerzésére is, amely az E.ON Ruhrgas International GmbH tulajdonában van. Az E.ON Földgáz Trade Zrt. hosszú távú gázbeszerzési szerződéseivel több különböző forrásból biztosítja Magyarország igényeit. A szerződések közül kiemelkedik az orosz hosszú távú gázbeszerzési megállapodás” – olvasható a közleményben.

Másfél hónap csúszás

Az üzletről októberben írtak alá szándéknyilatkozatot, aszerint január 31-ére meg kellett volna születnie a végleges szerződésnek. Akkor azonban az aláírás még nem történt meg, de Orbán Viktort bejelentette: „ A kormány a mai napon Budapesten megvette, visszavásárolta azokat az eszközöket – például gáztározókat, szerződéseket – amelyeket az előző kormányok privatizáltak. A miniszterelnök úgy fogalmazott: Magyarország polgárai most már biztonságban érezhetik magukat az energiaellátás mennyisége, illetve az érte fizetendő ár tekintetében is.”

Gazdasági szakértők már februárban is azt firtatták, vajon mibe kerül majd ez az üzlet országnak.

A gázüzlet miatt az Országgyűlés márciusban módosította a 2013-as központi költségvetést.

Jövő

Az E.ON négy földalatti tárolója 4,43 milliárd köbméter mobilgáz kapacitású, amely Magyarország teljes 2012. évi földgázfogyasztásának felét, a teljes éves lakossági gázfogyasztásnak megfelelő mennyiséget tesz ki. A tranzakció lezárultával ismét hazai társaság üzemelteti majd az 2,17 milliárd köbméteres névleges mobilgáz kapacitású zsanai, a 340 millió köbméteres pusztaedericsi, az 1,64 milliárd köbméteres hajdúszoboszlói és a 280 millió köbméteres kardoskúti földgáztárolót.

Múlt

Az E.ON-csoport 2006-ban 300 millió euró készpénzért és 600 millió euró hitel átvállalásával vásárolta meg a Mol Földgáztároló Zrt. és a Mol Földgázellátó Zrt. százszázalékos részvénycsomagját. Az E.ON Földgáz Storage Zrt. 2007-2009. között 32 milliárd forint (mintegy 110 millió euró) értékű beruházással 600 millió köbméterrel megnövelte a Zsanai Földalatti Gáztároló kapacitását, ezzel a létesítmény a kelet-közép-európai térség egyik legnagyobb földgáztárolója lett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik