Belföld

Szerzői jogokat sért Kerényi álma

Kerényi Nemzeti Könyvtár (Kerényi, Nemzeti, Imre)
Kerényi Nemzeti Könyvtár (Kerényi, Nemzeti, Imre)

Kerényi Imre „nemzeti könyvtárának" néhány kötete kalózkiadás – írja az Index. A rendező elismerte, hogy még nem kapták meg minden kiadott szerző jogtulajdonosának hozzájárulását.

Kerényi Imre a miniszterelnök megbízására tavaly ősszel indított útjára egy könyvsorozatot, hogy megmutassa a konzervatív értékeket. A sorozatban azok a könyvek szerepelnek, amelyeket a kormány ajánl híveinek, leendő híveinek, a Békemenet résztvevőinek. A Nemzeti Könyvtár első 14 kötetére szánt összeg 200 millióval több, mint amibe normál piaci körülmények között kerülne.

Néhány hete újabb hét kötettel bővült a sorozat. Az Index szerint kérés és engedély nélkül adták ki többek közt Márai Sándor, Weöres Sándor és Szabó Magda műveit. „Kerényi Nemzeti könyvtárának néhány kötete kalózkiadás” – közölték a lappal a Helikon könyvkiadó vezetői. Rámutattak, hogy a miniszterelnök megbízására nemzeti érzelmű könyvsorozatot kiadó Kerényi Imre nem minden szerző esetében rendezte a szerzői jogokat. „Amíg nincs meg a jogtulajdonosok hozzájárulása, a könyv kalózkiadásnak minősül, és a hatályos szerzői jogi törvény szerint perelhető.”


Fotó: Neményi Márton

Kerényi Imre elismerte, hogy még nem rendelkeznek minden kiadott szerző jogtulajdonosának hozzájárulásával, igaz, orvosolni akarják a problémát.

„Hallottam, hogy van valami gubanc, de úgy tudom, a jogok rendezés alatt vannak. A Nemzeti Könyvtárnak szándékában áll megoldani ezt az ügyet.” Az Index kérdésére, hogy miért nem választották a könyvkiadásban szokásos utat, azaz hogy a jogokat még azelőtt tisztázzák, hogy a könyvet kinyomják és boltokba szállítják, Kerényi azt válaszolta: „Időzavarba kerültünk. Elnézést kérünk a jogtulajdonosoktól.”

A jogok rendezése nem mindig egyszerű. Weöres Sándor örökösei például nem szándékoznak hozzájárulni a Kerényi-féle kiadáshoz. Így a kiadott kötet jogbitorló maradhat, és perelhető is lesz.

Kerényi Imre korábban azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy 15 festményt rendelt több mint 20 millió forintért kortárs magyar festőktől az elmúlt 150 év magyar történelméről. Az alkotásokból – melyekkel az Alaptörvény díszkiadását illusztrálják – vándorkiállítás lett. Ha érdekli, milyen alkotások díszítik az Alaptörvényt, ide kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik