Belföld

Nőtt az ittasan okozott balesetek száma megyénkben

Az ittas járművezetők által okozott személyi sérüléses balesetek országos aránya 2012-ben a 11,2 százalék, míg megyénkben 13 százalék volt.

Az ittas vezetők által okozott, személyi sérülésessel végződő balesetek számaránya az össz sérüléses baleseti számon belül megyénkben magasnak mondható!

Az ittas járművezetők által okozott személyi sérüléses balesetek országos aránya 2012-ben a 11,2 százalék, míg megyénkben 13 százalék volt. Az ittasan okozott sérüléses balesetek száma 2013. februárban emelkedett, így az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli megyei aránya a tavaly február havi 7,7 százalékról 13,7 százalékra emelkedett.

2013. első és második hónapi adatok alapján, országosan az ittasan okozott balesteknek az összes személyi sérüléses közúti baleseten belüli aránya 9,77 százalékról 8,41 százalékra csökkent, ezzel ellentétes arányban, megyénkben 10,8 százalékról 13,2 százalékra nőtt.

Fő célkitűzés, hogy az arány nem legyen több 10 százaléknál. Ennek érdekében a rendelkezésre álló technikai eszközök maximális kihasználtságával – rendőröknek meg kell tennie mindent, hogy megyénkben a kedvezőtlen tendenciát megfordítsák.

2013. február hónapban 62  ittas járművezetés esetében 22 főnél a mért légalkoholszint meghaladta a 0,8 mg/l-t. Ezzel kapcsolatban kiemelendő, hogy az év második felében változik a szabályozás és a büntethetőségi értékhatár 0,5 mg/l értékre csökken, függetlenül a befolyásoltsági tényezőtől. A büntetés ez esetben már akár két év szabadságvesztés, és emellett akár 10 év járművezetéstől eltiltás is lehet!

Megyénkben 2013. február végéig 12 esetben okoztak ittasan személysérüléses balesetet, melyből 6 esetben Győri Rendőrkapitányság illetékességi területén. A statisztikai adatok elemzéséből megállapítható, hogy az esetek túlnyomó többségében személygépkocsi vezető, 1-1 esetben segédmotor-kerékpáros, kerékpáros okozott ittasan személysérüléses balesetet. Mivel a személysérüléses balesetek okozóinak több, mint kétharmada megyei lakos, így a felelősséget sem háríthatjuk másokra.

A fenti célok elérése érdekében megyénk közútjain fokozottan kell számítani rendőri ellenőrzésekre, akciókra, razziákra. Célunk, hogy a statisztikai elváráson felül, megyénk útjain biztonságosan lehessen közlekedni, csökkenjenek az anyagi káros, sérüléses és ittasan okozott baleseti számok. Aki alkoholt fogyasztott az ne üljön volán mögé!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik