Belföld

Intelligens mintaotthon az Agóra Informatóriumában

Az Informatóriumban bemutatott, a jelenleg legkorszerűbb technológiával felszerelt mintaotthonban a látogatók valós környezetben megnézhetnek, kipróbálhatnak, tesztelhetnek mindent, ami a jelenleg a legkorszerűbb.

„El lehet-e érni azt a szintet, amikor egy otthonba beépített intelligens eszközök tudnak egymással kommunikálni” – tette fel a kérdést a mintaotthon bemutatóján Susányi Tamás, a tudományos projekt egyik partnere, a DEAK ZRT vezérigazgatója, aki egy álom megvalósulásán gondolkodott az összegyűltek előtt.  „Az intelligens otthon egy olyan tér, ahol fékezhetetlen agyvelővel próbálunk valamit kitalálni” – mondta. Susányi Tamás hozzátette: az ötletnek van előzménye, hiszen az első intelligens otthonokat még a hatvanas években, Angliában kezdték el megálmodni, a televíziózás hajnalán.

Az Informatóriumban bemutatott, a jelenleg legkorszerűbb technológiával készült háztartási gépekkel felszerelt, száz négyzetméteres, konyhát, nappalit  és fürdőszobát tartalmazó komplett mintaotthonban a látogatók valós környezetben megnézhetnek, kipróbálhatnak, tesztelhetnek  mindent, ami a jelenleg a legkorszerűbb.

Z. Karvalics László a szegedi egyetem docense az átadó megnyitón többek közt arról beszélt: a kialakított otthonban és általában az ilyen terekben az intelligencia abban rejlik, hogy kiszolgálja a benne lakókat. „Ez egy csecsemő intelligens otthon, most teszi az első lépéseit, hogy meddig és hova nő, az a jövő titka” – mondta a docens, aki a megvalósító csapat álmáról is beszélt.

Ez az álom nem más mint a „Nyílt Szeged” víziója a tudomány segítségével, egy szabad gondolat, tudásközpont, amely a világ fővárosává teheti Szegedet. A tudományos álom célja az is, hogy az intelligenciáról való gondolkodásmód beépüljön a gyerekek gondolkodásába is. Ezért az is terv, hogy iskolákkal közösen kipróbálják ezt a tudáslehetőséget, amely a méltó környezetről szól.

A tudós azt mondta: el tudja Szegedet képzelni egy olyan városnak, amely az anyagi léten túl a digitális kultúra segítségével, a közös álmon keresztül tudja „húzni a szekeret”, hiszen annak az álomnak aminek az alapjait most lerakták, nem csupán tudományos, gazdasági haszna is van.

Rózsa Péter a szegedi egyetem Informatóriumának marketing-kommunikációs menedzsere a Szeged24-nek nyilatkozva elmondta: az egyetem irányításával, személyes kapcsolati  műhelymunkával elkészült intelligens otthonnal hármas céljuk volt az alkotóknak. Egyfelől az, hogy bemutassák a látogatóknak mindazt a csúcstechnológiát, ami ma elérhető egy háztartásban, másrészt a kutatásfejlesztés, azaz az, hogyan lehet az intelligens otthont továbbfejleszteni. Harmadfelől az is szándékuk, hogy elinduljon a gondolkodás a témán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik