Belföld

A kis cégeknek a lét a tét

A mikro– és kisvállalkozások többsége a recessziós környezetben a napi működése fenntartásáért küzd, ezért többnyire a beruházás lehetőségét meg sem fontolja. Pedig egy jó ötlet, egy innovatív fejlesztés segíthet kitörni a stagnálásból. A legtöbb esetben ehhez külső forrás bevonására lenne szükség, azonban a vállalkozók tartózkodnak a hitelfelvételtől félve az újabb fizetési kötelezettségtől. Egy kedvező hitel azonban nem teher, hanem a továbblépés záloga lehet, ha egy életképes terv megvalósítására használják– állítja Erdei Zsuzsa, a Budapest Bank mikrovállalkozói üzletágának vezetője.

A válság első hullámának lecsengését követően hogyan látja a kisvállalkozások helyzetét?

A mikro- és kisvállalkozásoknál a nagyobb vállalkozásokhoz képest hamarabb, már 2010-ben tapasztalható volt egy tisztulási folyamat. Mivel jellemzően nem rendelkeztek tartalékkal, ezért korán kiderült, hogy ki tud alkalmazkodni a körülményekhez. Akik versenyben maradtak, azok is súlyos problémákkal küzdenek: a kutatásaink szerint, több mint felük stagnál, egyötödük pedig hanyatlik saját megítélése szerint.

Sok esetben a lét a tét, az, hogy a kisvállalkozó a bevételből egyáltalán magát és családját el tudja tartani. Ugyanakkor jó jel, hogy a jövőt illetően 30%-uk a helyzete javulására számít, és legtöbbjüknek vannak kitörési tervei: új ügyfeleket szerezni, új piaci szegmenst meghódítani vagy termék-, illetve szolgáltatásfejlesztést végrehajtani.

Miként befolyásolja ez a finanszírozási igényeiket?

A fentiekből következően egyelőre elsősorban a likviditást pótló termékek kerületek előtérbe, a BellResearch számunkra végzett kutatása alapján a hitellel rendelkező kisvállalkozók 46%-a folyószámlahitelt, 19%-a Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt és 10%-a vállalati hitelkártyát vesz igénybe. Beruházást kevesen terveznek, és ez érződik a hosszabb távú hitelek mérsékelt keresletében is.  Mi azonban úgy véljük, egy kedvező hitel nem teher a vállalkozás vállán, hanem annak záloga, hogy új ötletet valósíthasson meg, kitörjön a stagnálásból, versenyképes legyen.  Nagyon komolyan vesszük ezt a szegmenst, hisz nagyon sok múlik a teljesítményükön. Közel 1 millió mikro- és kisvállalkozás működik Magyarországon, 30-35% a GDP-hez való hozzájárulásuk – segíteni kell tehát őket abban, hogy jól működjenek, és ezáltal a gazdaság élénküléséhez is hozzájáruljanak. A napi kapcsolatok és rendszeres felmérések alapján jól ismerjük a kis cégek igényeit, és ehhez igazodva dolgozunk ki új termékeket, hogy támogassuk őket a növekedésben.


Milyen kondíciók tehetnek vonzóvá egy hitelt?

Egyfelől azt láttuk, hogy a vállalkozások harmada nem rendelkezik semmilyen fedezettel, vagy sok esetben a magántulajdonban levő ingatlant kénytelenek felajánlani. Másodrészt a felméréseink szerint a fix törlesztőrészletet preferálják, mert így pontosan tudják, mennyi költségük lesz havonta. Az, hogy a hitel minél olcsóbb legyen, természetes elvárás. Ezért vezettük be az Üzletélénkítő Éven túli Hitelt, amely szabad felhasználású, tárgyi fedezetet nem igényel, és egy évig kamatmentes annak, aki március és június vége között igényli ezt a finanszírozási megoldást. A likviditási problémák áthidalására az Üzletélénkítő Folyószámlahitelt javasoljuk, ahol szintén egy évre elengedjük az kamatot.

Az akciós időszakot követő kamat mértéke a mindenkor hatályos, mikrovállalkozások részére szóló kamat –és díjtáblázatban rögzített mérték szerint kerül megállapításra, amely jelenleg az éven túli hitel esetében 13,75%, míg a folyószámlahitel tekintetében 12,75 %. A tájékoztatás nem teljes körű, az igénylés és a szolgáltatás részletes feltételei bármely bankfiókban, vagy a http://www.budapestbank.hu/szolgaltatas/kisvallalat/hitel.php internetes oldalon is megismerhetőek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik