Belföld

Péterfalvi figyelmezteti Bajnaiékat

Peterfai-Attila(5)(960x640)(1).jpg (Péterfai Attila)
Peterfai-Attila(5)(960x640)(1).jpg (Péterfai Attila)

Több intézkedés megtételére is felszólította az Együtt 2014 Facebook-oldalán közzétett kampányhoz kötődő adatvédelmi nyilatkozattal kapcsolatban a Haza és Haladás Egyesületet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH).

A hatóság állásfoglalásában felhívta az egyesületet arra: pontosan jelöljék meg “A te Magyarországod. Tegyél érte!” elnevezésű akcióhoz kapcsolódó nyilatkozatban azokat a célokat, amelyek tekintetében a Haza és Haladás, a Milla Egyesület és a Magyar Szolidaritás Mozgalom az Együtt 2014-szimpatizánsok adatait kezelni kívánja.

A NAIH szorgalmazza azt is, egyértelműen nevezzék meg a magyarországi adatkezelőt vagy adatkezelőket, akiket a választási szövetség igénybe kíván venni, az egyesület esetleges jogutódját, illetve a választói mozgalom tevékenységében közreműködő úgynevezett harmadik személyeket is.

Adatbiztonsági aggályokra való tekintettel a jövőben se továbbítsák az érintettek adatait EGT tagállamban vagy harmadik országban székhellyel rendelkező adatfeldolgozó részére – szólít fel a Péterfalvi Attila NAIH-elnök aláírásával ellátott állásfoglalásában a hatóság. Bajnaiék ellen állampolgári bejelentés alapján indult adatvédelmi vizsgálat.

Az Együtt 2014 szerint Péterfalvi Attila kizárólag technikai jellegű pontosításokra hívta fel a figyelmet, ezeket, például a beleegyező nyilatkozat kiegészítését az Együtt 2014 szakemberei haladéktalanul orvosolják – közölte a párt, megjegyezve: az adatvédelmi hatóság vezetője nem szólította fel őket az eddig összeállt adatbázis megsemmisítésére, amit jogsértés esetén meg kellett volna tennie.

Mindez azt jelenti, hogy az Együtt 2014-nek immáron papírja van arról, hogy toborzó akciója során jogszerűen gyűjtött adatokat, miképp az internetes csatlakozási kampány folytatása is jogszerű – olvasható közleményükben.

A Fidesz felszólította Bajnai Gordon volt miniszterelnököt, hogy bánjon törvényesen az emberek adataival, és még a gyanúját se keltse a továbbiakban annak, hogy az adatgyűjtés alkalmas lehet a választások tisztaságának befolyásolására. A párt bocsánatkérést vár.

Kocsis Máté, a kormánypárt kommunikációs igazgatója az állampolgári bejelentés nyomán indult vizsgálat kapcsán jelezte: ugyanazok a kérdések fogalmazódtak meg a hatóságban, mint a Fideszben, miszerint Bajnai Gordon szervezete milyen célból, milyen felhasználásra gyűjt adatokat és milyen szervezetek kezelik azokat.

A magyar emberek adatai nem lehetnek politikai szervezetek, mozgalmak játékszerei – mondta. Kocsis Máté arrogánsnak nevezte a Haza és Haladás Egyesület témában kiadott közleményeit, és bírálta, hogy a szervezet megkérdőjelezte a jogállamiságot, ha nem nekik van igazuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik