Belföld

Csúnyán elnézték a márciust az időjósok

hovirag(210x140)(2).jpg (hóvirág)
hovirag(210x140)(2).jpg (hóvirág)

Valóban kemény hideget hozó időszakok váltogatták egymást a télen, de elmaradt a gyönyörű tavasznyitás.

A népi időjósok sok évszázadra visszanyúló megfigyeléseken alapuló “előrejelzését” még novemberben hozták nyilvánosságra a nyíregyházi Jósa András Múzeum munkatársai, akik régóta gyűjtik és őrzik a regulákat. A hiedelmek nagy telet jeleztek, kemény fagyokkal és sok-sok hóval.

Népi tévedések

Mert – mint a népi időjósok jelezték – november elején rendkívüli módon piroslott a galagonya, a fákról csak nehezen hullottak le a sárguló levelek, és a mezei nyulak is kövérre hizlalták magukat. Volt is hideg és hó, jóval több, mint az utóbbi esztendőkben.

Egy valamiben azonban mégis tévedtek az időjósok. Az évszázados hiedelmekre támaszkodva márciusra ugyanis gyönyörű tavasznyitást ígértek. Megfigyeléseik alapján állították, hogy a tavasz első hónapjában olyan lesz az idő, mint amilyen októberben volt. Ősszel nyáriasan meleg napok voltak heteken át, ami azonban márciusban nem ismétlődött.
Sőt, a téli havazásokat még nagyobbak váltották fel, ezrek maradtak a hófúvásokban az utakon, és sok megyében tízezreket érintett a fagy, a hó és a viharos széllökések okozta áramellátási üzemzavar.

Beperelték a mormotát

Nemcsak a mi időjósainkat tréfálta meg az időjárás: a világ leghíresebb mormotája, Punxsutawney Phil is tévesen jelezte előre a tavaszt az idén. Az ohiói Bulter megye ügyésze nem is hagyja ezt annyiban. Bejelentette, hogy pert indít a “tavasz hamis értelmezése” címén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik