Belföld

Beáraznák a kormányt

Számla (számla)
Számla (számla)

Az MSZP az áfaemelés és a különadók hatásait is feltüntetné a számlákon.

Az ellenzéki párt kezdeményezi, hogy a rezsicsökkentés mellett más kormányzati intézkedések hatásairól is tájékoztassák az embereket, így a fogyasztói számlákon jelenjen meg az áfaemelés és a különadók bevezetésének hatása is. A szocialisták erről szóló törvényjavaslatát kedden ismertette Tóbiás József frakcióvezető-helyettes.

A számlákon fel kellene tüntetni, hogy mennyivel több jövedéki adót fizettet a kormány az emberekkel az üzemanyagok után annál, amennyit az uniós előírások alapján kötelező lenne. Hasonlóképpen megjelenítenék a bankszámlakivonatokon a bankadó hatásait, a rezsiszámlákon pedig az energiaszektorra kivetett többletterhek miatt keletkező költségeket.

Az MSZP emellett az áfaemelés, a távközlési, a baleseti, a biztosítási adó és a pénzügyi tranzakciós illeték hatásait is részletezné a fogyasztói számlákon. Tóbiás József azt mondta: egy átlagos család évente nagyjából 100 ezer forinttal többet fizet be az államkasszába az elmúlt években kivetett különadók és adóemelések miatt, miközben a közműszolgáltatások árának csökkentése ennél kisebb megtakarítást eredményez. A kormány mégis csak a rezsicsökkentés miatt kezdeményezte a számlaképek megváltoztatását – jegyezte meg.

Az MSZP-s politikus kitért arra, hogy alacsony jövedelmük miatt csaknem 1 millió 400 ezren nem tudják megfelelően fűteni a lakásukat, a villany-, a gáz- és a távhőszámlát késve fizetők száma pedig megháromszorozódott 2010 óta.

Tóbiás József azt is közölte, hogy a szocialisták már hétfőn benyújtották a parlamentnek az alapvető élelmiszerek – a tej, a fehér és félbarna kenyér, a vizes zsömle és kifli, a tojás, a sertés-, a csirke- és a pulykahús, a ponty és más édesvízi halak, a Magyarországon is termő zöldség- és gyümölcsfélék – áfájának 5 százalékra csökkentését szorgalmazó javaslatukat.

Ez egyúttal az „igazságos rezsicsökkentés” érdekében differenciált árképzést vezetne be a villamosenergia- és a földgázellátásban: a szegényebb családok olcsóbban juthatnának hozzá az energiához, a tehetőseknek többet kellene fizetniük nagyobb fogyasztásuk után.

Közben kiderült, hogy a bíróság az áramszolgáltatóknak adott igazat a januári rezsicsökkentés egy tétele miatt indított perben. A jogerős határozat szerint a Magyar Energia Hivatal új eljárásában sem kell figyelembe venni az indokolt költségek között az energiaellátók jövedelemadóját, a közműadót és a pénzügyi tranzakciós illetéket, azaz az energiaszolgáltatók különadóit.

A bíróság szóbeli indoklásában kiemelte, a díjakat rögzítő jelenlegi energiahivatali határozat addig hatályban marad, amíg meg nem születik az új rendszerhasználati díjakat megállapító döntés. Az áramszolgáltatók érvei közül több olyan volt, amely alapot szolgáltatott a hatályon kívül helyezésre, így például az átláthatóság elvének sérülése a hivatali eljárás során, illetve az adatbázisból történő lekérés költségeinek figyelmen kívül hagyása – közölte a bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik