Belföld

Vigyázat! Tiltott szer az egyik fogyitablettában

Tiltott összetevőt tartalmazó étrend-kiegészítő készítményre hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Az egyik, gyors fogyást ígérő készítmény összetevői között megtalálható Hoodia gordonii növényi komponens az Európai Unióban új élelmiszernek tekintendő, közösségi szintű engedélyezés hiányában a fogyasztók egészségét veszélyeztetheti, emiatt nem forgalmazható.

A növényből készített étrend-kiegésztőt a forgalmazó bejelentette az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézethez (OÉTI), azonban a dokumentáció vizsgálata során kiderült, hogy az egyik összetevőt tilos felhasználni az Európai Unió területén.

Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a nem ellenőrzött forrásból beszerzett, ismeretlen eredetű és összetételű “csodaszerek”” közegészségügyi kockázatát nem lehet megítélni, így azok veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. A készítményeket gyakran olyan weblapokon hirdetik, ahol a forgalmazóra vonatkozó információkat nem tüntetik fel.

A tisztiorvosi szolgálat szerint gyanús lehet, ha a weboldalon hirdetett készítmény előállítóját, illetve magyarországi forgalmazóját, bejelentőjét nem lehet nyomon követni, ha a hirdető neve, székhelye, a kapcsolattartásra, elérhetőségre vonatkozó adatok egyértelműen nem azonosíthatók. Továbbá fontos, hogy legyen a termékhez magyar nyelvű tájékoztató.

A bejelentett étrend-kiegészítők listája>>>

Alkalmazásra nem javasolt gyógynövények listája>>>

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik