Belföld

Kong az ürességtől az ócsai lakópark

Új bérlői pályázatot kell kiírni a szociális lakóparkra. Első körben nem sikerült benépesíteni a mintegy nyolcvan „mintaházat".

Első körben nem sikerült benépesíteni az ócsai szociális lakópark nyitányaként épült nyolcvan házat, a vártnál ugyanis lényegesen kevesebben jelentkeztek, ráadásul nagy részük nem felelt meg a pályázati kiírásban szereplő feltételeknek – értesült a Népszabadság Online.

A bérlőkiválasztást felügyelő bizottság ezért úgy döntött: új pályázatot kell kiírni, és az eljárással ismét a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot bízzák meg. A tervek szerint legkésőbb nyár végéig lefuttatnák a második kört, hogy az új lakók még az őszi iskolakezdés előtt beköltözhessenek – írja a nol.hu.

Szigorú feltételek

Első körben február 15-ig lehetett pályázni a házakra, a 170 ezer devizahitel-adósból azonban alig 588-an jelentkeztek.


Nem sokkal az átadás előtt… kattintson a képre! – (Fotó: Kummer János)

Eredetileg olyan családokat kerestek, amelyek eléggé motiváltak, és rendelkeznek az új lehetőség megragadásához szükséges képességekkel. A kormányrendelet értelmében ráadásul csak azok pályázhattak, akiknek ingatlanát a hitelszerződés megkötésekor nem értékelték többre 20-25 milliónál. Az esélyes pályázónak egyébként nem lehetett másik ingatlana, s legalább egy gyermeket kell nevelnie. Emellett előnyt élveznek azon családok, ahol legalább az egyik szülőnek van állása, vagy azt csak 2008 után veszítette el – emlékeztetett a portál.

A házak bérleti díja egyébként az első évben: 16 800, 19 500, illetve 21 100 forint lesz, attól függően, mekkora az épület.

A lakópark negyede népesül be

Húsz család nyert az ócsai szociális lakópark házainak bérleti jogaira kiírt pályázaton, a többi hatvan ház bérlésére új pályázatot írnak ki, módosított feltételekkel – derül ki pályáztatást lebonyolító Magyar Máltai Szeretetszolgálat közleményéből. A lakópark 80 családi házának bérlésére 588 pályázat érkezett, többségük azonban nem felelt meg a kormányrendeletben meghatározott feltételeknek. A legtöbben a banki kényszerértékesítéssel kapcsolatos előírásokat nem teljesítették – írják.

A március 25-én lezárult pályázat nyerteseit postai úton értesítik a döntésről. Az érintettek többsége Pest megyéből költözik majd Ócsára, de Nyíregyházáról, Püspökladányból és Szekszárdról is érkeznek családok. Az első körben tizenöt kétgyermekes, három háromgyermekes és két négygyermekes család foglalhatja el a szociális bérlakásokat, a lakóparkba így 47 gyermek érkezik. A szülők egy részének van munkája, másoknak közülük olyan szakmájuk (festő-mázoló, targoncás, bolti eladó) van, amellyel a főváros közelében jó eséllyel el lehet helyezkedni – tették hozzá.

Ha körülnézne az adósparkban, ide kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik