Belföld

Jön a lex kopogtatás – a Fidesz kímélné a munkaszünetet

kopogtatocedula(960x640).jpg (kopogtatócédula)
kopogtatocedula(960x640).jpg (kopogtatócédula)

Két fideszes módosítaná az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényt. A személyes megkeresést tiltanák munkaszüneti napon.

Cser-Palkovics András és Vas Imre (Fidesz – Magyar Polgári Szövetség) a jogszabályt azzal egészítené ki, hogy a személyes adatok kezelését „tisztességesnek és törvényesnek kell tekinteni, ha az érintett véleménynyilvánítási szabadságának biztosítása érdekében az érintett véleményét megismerni kívánó személy az érintettet lakóhelyén vagy tartózkodási helyén felkeresi, feltéve, hogy az érintett személyes adatait e törvény rendelkezéseinek megfelelően kezelik, és a személyes megkeresés nem üzleti célra irányul.” A személyes megkeresés nem történhet meg munkaszüneti napon.

Az előterjesztők szerint így „az állampolgárok aláírásgyűjtés céljából történő személyes felkeresésekor” biztosítani lehetne a tisztességes adatkezelés követelményét, a magánszféra védelmét és azt, hogy az állampolgárok véleménynyilvánítása ne ütközzön akadályba.


Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) korábban tudatta: nem elfogadható, hogy aláírásokat lakásokban gyűjtsenek. Péterfalvi Attila közleménye szerint az ilyen aláírásgyűjtés magában rejti annak a lehetőségét, hogy az adatkezelők lakcím szerinti bontásban listázzák a polgárokat, és „negatív listákat” állítsanak össze azokról, akik nem kívánnak részt venni egy adott kezdeményezésben.

A NAIH elnöke közölte: az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény értelmében a személyes adatok felvételének és kezelésének tisztességesnek és törvényesnek kell lennie, és ezt a pártoknak az aláírásgyűjtés helyével kapcsolatban is tiszteletben kell tartaniuk.

A Fidesz jelenleg a rezsicsökkentési program megvédéséért, az MSZP az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentéséért gyűjt aláírásokat.

„Ha kell, erőből”

Orbán Viktor néhány napja azt mondta, nem igaz, hogy az energiaszolgáltatók veszteségesek. A cégek összefogtak a magyar családok ellen, és bíróságra mentek, pedig korábban is sok profitot vittek ki az országból. Szeretnénk velük együttműködni, de ha ez nem megy, akkor erőből fogjuk csökkenteni a rezsiköltségeket – közölte a kormányfő, aki emlékeztetett rá, hogy ő már három éve világossá tette, a politika az emberek oldalára fog állni. Szerinte az aláírásgyűjtés egy népszavazással ér fel.

A szolgáltatóknak nagyon erős barátai vannak külföldön, azért kell az aláírásgyűjtés, hogy ők is elég erősek legyenek. „Nem most jöttünk a falvédőről – mondta Orbán azzal kapcsolatban, hogy az energiaszolgáltatók barátai támadják az alaptörvény-módosítást külföldről. – Azért választottak meg minket, mert elég bátor fickóknak tartottak, hogy megvédjük az országot Brüsszelben is.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik