Belföld

Előrejelzés: kedden is szakadó hóesés

Két megye - Komárom-Esztergom és Békés - kivételével mindenütt számítani lehet veszélyes időjárási jelenségre.

Narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint Budapestre adtak ki a várható erős hófúvás miatt. Pest megyére és a fővárosra emellett a havazás mennyisége miatt elsőfokú figyelmeztetést is kiadtak.

A többi megyében a gyenge hófúvás, illetve a rövid idő alatt lehulló sok hó miatt elsőfokú figyelmeztetések lesznek érvényben.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő kora esti, az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a további havazásból kedd reggelre a Dunántúl nagyobb részén és az Alföld nyugati felén jelentős (15-25 centiméteres) hótakaró alakulhat ki.

A Tiszántúlon a délkeleti határ közelében vegyes formájú csapadék is valószínű, az ország többi részén (Kisalföld, Alföld keleti fele, Észak-Magyarország) 5-15 centiméternyi hó hullhat. Kedden napközben megszakításokkal várható gyengébb havazás, majd késő délutántól délnyugat felől újabb hullámban valószínű intenzívebb havazás – tették hozzá.

Kiemelték továbbá, hogy az élénk északkeleti szél több helyen hordhatja majd a havat. Kedd hajnalig az Alföld északi, északnyugati részén (Jász-Nagykun-Szolnok megyében és térségében, valamint Pest és Heves megye déli részén) gyakrabban lesz erős a szél. Kedden napközben országszerte veszít erejéből a szél, de főként az említett észak-alföldi tájakon még számítani lehet élénk, időnként erős szélre és hófúvásra – írta a meteorológiai szolgálat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik