Belföld

Bakondi célirányos sms-eket küldene

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója olyan sms-küldési rendszert szeretne kialakítani, amely képes egy adott balesetnél célirányosan tájékoztatni a bajbajutottakat.

A március 14-én, csütörtökön kezdődött havazás és a viharos erejű szél miatt kialakult hófúvás számos utat – közte autópályát is – járhatatlanná tett, autók és kamionok akadtak el, mintegy 14 ezer ember rekedt az utakon, a vasúti közlekedés több vonalon megbénult, számos településen megszakadt az áramszolgáltatás vezetékszakadások, oszlopdőlések miatt.

Másnap, pénteken a lakosság nagy része mobiltelefonjára olyan sms-üzenetet kapott a Belügyminisztériumtól, amelyben azt tanácsolták: gépjárművüket ne hagyják el, ha az üzemanyag kifogy, üljenek át egy másik autóba.

Bakondi György, vasárnap este a Hír TV Versus című műsorában elmondta: a katasztrófavédelemnél jelenleg is működik egy úgynevezett pajzs riasztási és bevetési rendszer, amely révén sms-t tudnak küldeni a kárhelyszín közelében élő önkéntes tűzoltóknak. Bakondi György ezt a rendszert szeretné továbbfejleszteni olyan módon, ahogy a határátlépésnél történő hálózati üdvözlő sms-ek rendszere is működik. A cél az lenne, hogyha mondjuk az M1-es autópálya egy körülhatárolható, 30 kilométeres részén van dugó, a szerver képes legyen elkülöníteni és leválasztani az érintetteket, hogy csak a baleset helyszíne körül várakozó, illetve bajba került embereket tudják tájékoztatni – mondta az OKF főigazgatója.

Évek óta szó van a cellainfós sms-ről

Mint azt korábban megírtuk: az sms-ezés katasztrófahelyzetekben történő használatáról már évek óta zajlik a szakmai diskurzus, és van is szabályozva a használata. Először 2010-ben alakított ilyen célú munkacsoportot a Bakondi György vezette katasztrófavédelmi igazgatóság a mobilszolgáltatókkal. Akkor a szolgáltatók azt mondták: gond nélkül ki tudnak küldeni akár több százezer sms-t is vész esetén.

Mobiltávközlési szakemberektől úgy tudjuk: a mobilcégek egészen hatékonyan tudják alkalmazni a cellainformációk szerinti szűrést – feltéve persze, hogy tökéletesen működik a cella. Sőt, még akár aszerint is tudnának – elvileg – szűrni, hogy ki nem mozdult hosszabb idő óta.

Hogy miért nem használták a hóhelyzetben ezeket a sci-fibe illő képességeiket, azt ma még nem lehet egészen pontosan tudni. Távközlési szakemberek szerint azonban ennek inkább jogi, mint műszaki okai lehettek. Azaz: ha nem „hivatalos” felkérés érkezik a kormánytól, akkor egy szolgáltató akár attól is tarthat, hogy az adatvédelem elmulasztása miatt vonják utóbb felelősségre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik