Belföld

Választások 8 településen

voksolás (szavazás, urna, )
voksolás (szavazás, urna, )

Nyolc településen tartanak időközi önkormányzati választást.

Öt helyen, Ófalun, Örményesen, Magyarlukafán Tiszaszigeten és Váralján új polgármestert választanak, Tiszabőn a polgármesteri tisztség mellett a képviselő-testület összetételéről is döntenek a szavazók. Dunakeszin és Szentendrén képviselő-választást rendeznek.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabőn az 1170 választásra jogosult polgármestert és képviselőket is választhat, mivel a település önkormányzata tavaly decemberben feloszlatta magát. A polgármesteri tisztségre hárman, a hat képviselői helyre pedig harmincan pályáznak. Egyetlen érvényes szavazat is elég ahhoz, hogy új polgármestere legyen a Baranya megyei Ófalunak, a tisztségért ugyanis csak egy jelölt indul, így a törvény értelmében akár egyetlen szavazattal is ő lehet a község új vezetője. Négyen pályáznak a polgármesteri posztra a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Örményesen, ahol az 1095 lakosú község elöljárójának tavaly decemberi halála miatt tartanak vasárnap időközi önkormányzati választást.

A baranyai Magyarlukafán azért kell ma a szavazóurnákhoz járulnia a község 79 választópolgárának, mert a korábbi polgármester tavaly decemberben lemondott posztjáról. A tisztségért két jelölt indul. Új polgármestert választanak a Csongrád megyei Tiszaszigeten is, mivel a települést tizennégy éven át irányító Bodó Imrét január 1-jével a szegedi járási hivatal vezetőjévé nevezték ki, és a két poszt a jogszabályok alapján összeférhetetlen. A településvezetői posztért egyetlen jelölt indul.

A Tolna megyei Váralján a korábbi polgármester lemondása miatt tartanak időközi választást. A 763 választásra jogosult két jelölt között dönthet. Dunakeszin haláleset miatt tartanak időközi önkormányzati képviselő-választást, a Pest megyei városban 3065 választópolgárt várnak az urnákhoz, a szavazók négy jelölt közül választhatnak. A Pest megyei Szentendrén ugyancsak azért kell időközi választást tartani, mert elhunyt az egyik képviselő. A megüresedett helyre öt jelölt pályázik.

Az időközi választásokon reggel hattól este hét óráig adhatják le szavazatukat a helyiek. Érvényességi küszöb nincs, az a jelölt győz, aki több szavazatot kap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik