Belföld

Dugonics tér: beton, díszkő, fák és virágok

Március 28-án délután már hivatalosan is birtokba vehetik a szegediek a felújított, átépített, megszépült Dugonics teret és környékét.

Mielőtt megkezdenénk az ünnepi örömködést, érdemes áttekinteni, milyen hatalmas munkát kellett elvégezniük az építőknek az elmúlt hónapok során. Szerintem még az is érdeklődve, talán nem is kicsit meglepődve olvassa ezt a „leltárt”, aki nem szereti különösebben a számokat. Pedig igencsak sokatmondó adatok következnek.

Mint Máté Tamás projektigazgatótól megtudtuk, a Semmelweis utcai közterületi rekonstrukció során mintegy 11.300 négyzetmétert, a Dugonics téren és környezetében pedig 19.000 négyzetméternyi felületet építettek át. A földmunkák során összesen 12.800 köbméter földet termeltek ki, az útpálya szerkezet bontásakor 3.600 köbméternyi anyagot mozgattak meg, 6.300 köbmétert tömörítettek. Elhelyeztek 13.150 négyzetméter üvegszálas, úgynevezett geotextíliát, míg a mechanikai stabilizált alapréteg: 3.490 köbmétert tesz ki. Elkészítettek 1.956 köbméter beton burkolatalapot, a kiselemes tér-, út- és járdaburkolat burkolat 9910 négyzetméteres, és a térre lefektettek 1.244 négyzetméter beton burkolólapot.

A közel sem teljes felsorolásban mindenképp el kell mondanunk, hogy 143 közúti jelző- és útbaigazító táblát és ugyanennyi oszlopot helyeztek ki, 115 négyzetméterre festettek útburkolati jeleket. Az új ivókutak száma 3, de kapott a környék 125 kerékpártámaszt, 148 padot is. Elültettek 105 lombos, örökzöld fát, 3.533 cserjét, 25.340 évelő, hagymás, gumós, egy- és kétnyári virágot, az új vagy újragyepesített terület 2.281 négyzetméter. Beépítettek 20.600 méter kertészeti öntözőrendszert, a térfigyelő hálózat kiépítéséhez lefektettek 1.700 méter optikai kábelt. De lezajlott ivóvíz, csatornacső, gázvezeték bontása, szerelése, beépítése, lefektették 1.100 méter távközlési kábelhálózat védőcsövét és optikai kábelét. Lebontottak 38 lámpaoszlopot, míg az új oszlopok száma 65. Ehhez persze ki kellett építeni 2.200 méter földkábelt is.

Hány cég munkáját kellett mindehhez összehangolni? – tettük fel a kérdést a projektigazgatónak.
– A pályázati előkészítésben kettő, a tervezésben hat cég, a projektmenedzsmentet (közbeszerzés, kommunikáció, műszaki ellenőrzés, pénzügy, stb…) a Pólus bonyolításában hat cég, a kivitelezésben húsz elsőszintű alvállalkozó vett részt a generálkivitelező irányítása alatt – kaptuk a pontos választ. Az igazgató tájékoztatott arról is, hogy a munkák során a legnagyobb gondot a közművek megépítése és a gyakran nem kedvező időjárás okozta, míg a legkellemesebb meglepetést az enyhe tél és egyes alvállalkozók kiemelkedő teljesítménye jelentette.

Most pedig jöjjenek a pénzügyek. A beruházás teljes költsége 2,2 milliárd forint volt, ebből 1,6 milliárd a vissza nem térítendő uniós támogatás (70%), míg az önerőt az önkormányzat hitelből biztosította.
Az eddigi visszajelzések alapján alapvetően egységesen pozitív az átépítés fogadtatása, ritkán azért érkeznek kritikák is. Így például a kandeláberek formája nem nyerte el mindenki tetszését – tudtuk meg Máté Tamás projektigazgatótól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik