Belföld

Sirály-ügy: Tarlóshoz fordult a Mazsihisz

siraly(960x640)(1).jpg (sirály)
siraly(960x640)(1).jpg (sirály)

A főváros vagyonkezelő szerint jogellenesen voltak a tavaly májusban lezárt ingatlanban fiatalok. A Mazsihisz kéri a főpolgármestert, függessze fel a Sirály bezárásának végrehajtását

Pénteken mintegy nyolcvan fiatal akadályozta meg, hogy a főváros újra birtokba vegye a tulajdonában lévő belvárosi klubhelyiséget, a Sirályt. A fiatalok szerint a Király utcai helyiséget évek óta a Marom Klub Egyesület használja a Főpolgármesteri Hivatallal kötött szerződés alapján. A Sirályban kereskedelmi tevékenységet nem folytatnak, kulturális programokat, fesztiválokat szerveznek – mondták a helyszínen az MTI tudósítójának.

Szombaton arról tájékoztattak: azt az ígéretet kapták, hogy a helyiség sorsáról hétfőn tárgyalnak velük a vagyonkezelő, illetve a főváros képviselői.

A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. ugyanakkor közleményben tudatta, hogy az ingatlanban egy 564 négyzetméteres helyiségcsoport a fővárosé, a további területek a VI. kerületi önkormányzathoz tartoznak. Az ingatlant 1993. október 31-től Budapest Székesfőváros Könyvesháza Alapítvány, majd a későbbiekben a Városi Színház Művészeti Kht. kulturális célra használta, a fővárossal kötött megállapodás alapján.

Az ingatlan 2011. december 20-án a BFVK birtokába került, amely nyílt pályázatot hirdetett a bérbeadásra 2012 januárjában. A főváros gazdasági bizottsága 2012. január 19-én eredményesnek nyilvánította a pályázatot és kijelölte bérlőként az egyetlen indulót, egy egyéni vállalkozót. Ő azonban a kiírásban foglalt feltételeket, valamint a bérleti szerződésben foglalt feltételeket több felszólítás ellenére sem teljesítette, a bérleti szerződést nem írta alá, így nem adták birtokba az ingatlant – írta a vagyonkezelő.

A közlemény szerint a VI. kerületi önkormányzat polgármesteri hivatalának kereskedelmi osztálya 2011. június 21-én kelt határozatával elrendelte az ingatlan bezárását. A hatóság 2012. május 10-én “életveszély vagy súlyos kárral fenyegető helyzet fennállását állapította meg” és az ingatlant bezárta, a bejárati ajtót lepecsételte.

A vagyonkezelő szerint a kerületi hatóság idén márciusban ismételt hatósági ellenőrzést tartott, a jegyzőkönyv szerint az ingatlanban ittas fiatalok tartózkodtak, megszegték a tűzvédelmi szabályokat és engedély nélküli kereskedelmi tevékenység – többek között alkoholárusítás – folyt. A BFVK szerint 2013. március 22-én reggel meg akarták szüntetni a jogellenes állapotot, de akkor nem tudtak bejutni az ingatlanba, csak később, amikor ők is jogellenesen ott tartózkodó pár tucat “bódult és ittasnak tűnő fiatalt” találtak.

Közben kiderült, hogy második világháborús gránátot találtak a VII. kerületi Király utca egyik négyemeletes társasházának padlásán, felújítási munkálatok közben. A rendőrség ezért zárta le a VII. kerületi Király utca és Nagymező utca kereszteződésének környékét – közölte Szűcs Somlyó Mária. A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója azt mondta: a rendőrök ezért ürítették ki a környéket, nem azért vannak jelen, mert a fővárosi tulajdonú ingatlanban a “Hallgatói Hálózat tagjai” vannak.

Korábban sem volt felhőtlen a Sirály és az önkormányzat viszonya, legutóbb tavaly május 10-én zárta be az utóbbi a művészeti központot, arra hivatkozva, hogy az épület életveszélyes.Egy évvel korábban az alternatív szórakozóhelyek elleni támadás részeként értelmezték sokan, hogy a Zöld Pardon, a Rio és a Tűzraktér után a Sirály bezárását is eltervezte a Fővárosi Önkormányzat. Tarlós István főpolgármester akkor azt írta az üzemeltető nonprofit cégnek, hogy május 26-án délelőtt tíz óráig adják át “rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, kiürítve, tisztán” az épületet a tulajdonos Fővárosi Önkormányzatnak.

A Mazsihisz a főpolgármesterhez fordult

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szombaton nyílt levelet intézett a főpolgármesterhez. Feldmájer Péter elnök és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató azt kéri Tarlós Istvántól, hogy “Magyarország Alaptörvényének szellemében” függessze fel a Sirály Klub bezárásának végrehajtását a zsidóság egyik legfontosabb ünnepe, a pészach végéig, azaz április 3-áig.

Kérésüket azzal indokolták, hogy azok, akik bármilyen szálon is kapcsolódnak a magyar zsidósághoz, nyugodtan tudjanak ünnepelni. “Nem tudunk elképzelni olyan okot, bármennyire törvényes és ésszerű, amely megakadályozhatná, hogy Budapesten egy közösség megünnepelhesse a szabadulás ünnepét” – fogalmaztak levelükben. Emlékeztettek rá,  pénteken értesültek arról, hogy vita bontakozott ki a Marom Egyesület és a főváros között a Király utca 50. szám alatti ingatlan használatával kapcsolatban. Közölték, nem tudják és nem is akarják megítélni, kinek van igaza a vitában, mint írták, ezt a hatóságok, a bíróságok fogják eldönteni.

Ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy az egyesület idén is meghirdette a szokásos közösségi széder estéjét, amelyen sokan szeretnének részt venni. Utaltak arra, pészach első napjának előestéjén arról emlékeznek meg, hogy az egyiptomi rabszolgaságban szenvedő héberek, Mózes vezetésével kiszabadultak a fogságból és elindulhattak a szabad élet felé.

“Tudjuk, hogy a jogszabályok, a szerződések betartása mindenkire kötelező, de a közös erkölcsi és vallási elveink szükségessé teszik a méltányosság gyakorlását. Bízunk az Ön közismert jóindulatában és nagyvonalúságában, és kérjük, tegyen meg mindent, hogy a Marom Egyesület idén is megtarthassa a Király utca 50. szám alatti épületben a már meghirdetett széder estéjét” – írták a Mazsihisz vezetői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik