Belföld

Olaszországba indul az első világháborús kultikus ereklye

Visszatér a Doberdó-fennsíkra az a fa, amely szekéren tette meg az Olaszország és Szeged közötti utat 1916-ban.

Az elesett első világháborús katonák szimbóluma az a doberdói fa, mely szekéren tette meg az Olaszország és Szeged közötti utat 1916-ban. A fa most visszatér a Doberdó-fennsíkra: egy nagyszabású kiállítás keretében mutatják be Martino del Caso városában – tudatta a Szeged24-el Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense.

A szegedi 46. gyalogezred hősiesen küzdött az olasz fronton az első világháborúban: a Monarchia haderejének ez volt az egyetlen alakulata, mely mind a 12 isonzói ütközetben részt vett. Az ezred jelképévé vált annak a szederfának a maradványa, melyet a szegedi Fekete házban őriznek mind a mai napig: a fa az olaszországi Doberdó-fennsíkon, Martino del Caso városánál állt, és túlélte azt a borzalmas pusztítást, mely a környéket holdbéli tájjá változtatta. A fa 1916-ban, szekéren érkezett meg Szegedre, ahol óriási tömeg fogadta az elesett katonák jelképét.

Az első világháború tiszteletére nagyszabású rendezvénysorozatot tartanak Olaszországban, melynek fővédnöke Giorgio Napolitano államfő lesz. A doberdói fa, mely az olasz első világháborús emlékezetnek is fontos eleme, visszakerül eredeti helyére: három hónapon keresztül Martino del Casoban láthatja a talján közönség.

Ünnepélyes keretek között köszönnek el a doberdói fától a Fekete házban március 25-én. Az eseményen beszédet mond Dr. Solymos László alpolgármester, az ereklyét Kiss-Rigó László megyéspüspök áldja meg, majd a fát a 46. gyalogezred hivatalos indulója búcsúztatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik