Belföld

Kormányszóvivő: Hírek százai figyelmeztetettek a veszélyre

hóhelyzet (hóhelyzet)
hóhelyzet (hóhelyzet)

Több, mint 70 közleményt adtak ki a múlt heti hófúvás előtt. Itt az újabb időjárási vész.

Giró-Szász András az InfoRádió Aréna című műsorában közölte, hogy Magyarországon március 12-14. között a különböző médiafelületek segítségével több mint hetven közlemény került a nyilvánosság elé: az időjárási helyzetre, valamint arra hívták fel a figyelmet, hogy senki ne induljon útnak. Ezek alapján több mint 880 hír jelent meg – mondta.

A kormányszóvivő beszélt arról is, hogy a múlt pénteki belügyminisztériumi SMS-t megelőzően a tárca az országos katasztrófavédelmen keresztül már csütörtök délután, nem sokkal 15 óra után eljuttatta felhívását az országos és az érintett helyi médiumokhoz.

Kiderült, a kormányszóvivő is elakadt a hóban. Giró-Szász András azt mondta: minden információ birtokában, saját felelősségére indult útnak, mert családja a hóval elzárt dunántúli településen ragadt.

A kormányszóvivő szerint az operatív törzs irányításáért felelős Belügyminisztérium fáradhatatlanul, “a helyzetnek megfelelően látta el tevékenységét”.

Következmények

A múlt hét csütörtökön kezdődött havazás és a viharos erejű szél miatt kialakult hófúvás számos utat – közte autópályát is – járhatatlanná tett, autók és kamionok akadtak el, 14 ezer ember rekedt az utakon, a vasúti közlekedés több vonalon megbénult, számos településen megszakadt az áramszolgáltatás vezetékszakadások, oszlopdőlések miatt.

Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap budapesti sajtótájékoztatón jelentette be: Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére a Belügyminisztérium hétfő estére elkészíti a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló jelentését, azt a következő kormányülésen a kabinet tudomására is hozzák.

A Kormányzati Információs Központ az MTI érdeklődésére szerdán azt közölte: a BM jelentését a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága tárgyalja majd.

Újabb vészhelyzet

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre és péntekre több megyében első-, illetve két megyét érintően másodfokú figyelmeztetést adott ki a viharos szél és a várható hófúvás miatt. A kormányszóvivő szerint a közútkezelő, a honvédség, a rendőrség és a katasztrófavédelem is felkészült az időjárási helyzetre. Délután a katasztrófavédelem szerkesztőségünknek még nem beszélt semmi különleges készülődésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik