Belföld

Tovább csúszhat a pedagógussztrájk

Mendrey László (mendrey lászló)
Mendrey László (mendrey lászló)

Nincs döntés a sztrájk esetén szükséges elégséges szolgáltatásról.

Kapcsolódó cikkek

A Fővárosi Törvényszék érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatások ügyében beadott kérelmét. A törvényszék szerint a PDSZ kérelmének – a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ ellen még elégséges szolgáltatás megállapítására indult nemperes eljárásban – olyan alapvető hiányosságai vannak, amelyek az érdemi döntés meghozatalát nem tették lehetővé. A bíróság ezért érdemi vizsgálat nélkül elutasította azt, azaz az elégséges szolgáltatásról nem döntött.

Mint írták, a kérelmező nem jelölte meg a sztrájk konkrét időpontját, célját, helyszínét, illetve nem csatolt olyan sztrájkfelhívást sem, amelyből mindez megállapítható lett volna. Egy esetleges, jövőbeni sztrájk vonatkozásában azonban munkaügyi vita nem kezdeményezhető – közölték, jelezve, hogy a végzés nem jogerős.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke március 13-án jelentett be, hogy a szakszervezet felfüggeszti a korábban jelzett gördülő sztrájk március 18-i kezdését. “A PDSZ nem mehet bele olyan sztrájkba, amelynek a feltételei nem tisztázottak 100 százalékig” – mondta, hozzátéve: munkaügyi bírósághoz fordult a szakszervezet, hogy mondja ki, a közoktatásban dolgozók nem kötelezhetők az elégséges szolgáltatás biztosítására.

Ha ezt nem mondja ki a bíróság, akkor fogadja el elégséges szolgáltatásnak: tankerületenként legalább egy intézményt jelöljenek ki arra, hogy gondoskodjon a gyerekekről – ismertette a PDSZ álláspontját az elnök.”

“Mindenre számítottam, de erre nem” – fakadt ki Mendrey László lapunknak a hírre. “A jogász által készített beadványunkból ugyanis pontosan kiolvasható, hogy a PDSZ országos, határozatlan idejű sztrájkot szervez, csatoltuk a sztrájkfelhívásunkat”- tette hozzá. A jogászukkal mindenesetre megvizsgálják a bíróság pontos állásfoglalását, és megteszik a szükséges lépéseket, ami lehet fellebbezés a döntéssel szemben, vagy az adatok pótlása is. A PDSZ-elnök szerint a bíróság mostani elutasító döntése – akarva akaratlan – a kormány taktikáját támogatja, ami eddig is az időhúzásról szólt. Jövő héten kezdődik a tavaszi szünet, nemsokára jön az érettségi-időszak, amikor – a gyerekek érdekében – nem akarnak a tanárok sztrájkolni.

Mendrey szerint ugyanakkor nem lehet kifárasztani, kiégetni a pedagógusok sztrájkhajlandóságát, ugyanis egyre dühösebbek a kollégák, ráadásul újabb aggasztó hírek jelentek meg a munkakörülményeik romlásáról. Például a mindennapos testnevelésről szóló nemrég kiszivárgott kormányelőterjesztés a testnevelőtanároknál már gyakorlatilag 32 órás heti munkaórával számol. “S ha ennél a tárgynál ezt megteheti a kormány, bármely más tárgynál is megetheti” – figyelmezet Mendrey.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik