Belföld

Magyar-szerb környezetvédelmi kutatás kezdődött

Környezetvédelem a határon átnyúló területen címmel közös kutatásba kezdett a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a DEAK Kooperációs Kutatási Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság együttműködve az újvidéki Munkavállalók Egészségvédelméért Intézménnyel.

Gortva-Kónya Mónika, a DEAK Zrt. projektmenedzsere elmondta: a 197 ezer eurós uniós támogatású program célja, hogy a két kőolaj-finomítással érintett területen – Újvidék és Algyő – szerzett mintavételek és vizsgálatok eredményei alapján összehasonlítsák a környezetileg káros összetevőket a vízben, a levegőben, a talajban és az emberi szervezetben, valamint, hogy az egészséges környezet kialakítására ajánlásokat fogalmazzanak meg. A magyar önerő állami támogatással 5 százalék, szerb részről 15 százalék.

A projekt részeként a mintavételezésekre és azok értékelésére két alkalommal, tavasszal és ősszel kerül sor. A vízből, talajból, levegőből vett minták mellett mindkét országban 150-150 ember vizeletét is megvizsgálják előzetesen egyeztetett paraméterek, összetevők, vegyületek szerint.Az eredményeket a szakmával és a lakossággal is megismertetik és ajánlásokat tesznek a további lépésekre, ha azok szükségesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik