Belföld

A 600 ezredik ügyfelet köszönti az államtitkár

Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Területi Közigazgatásért és Válaszárokért felelős államtitkára csütörtökön arról tájékozódik Szegeden, hogy hogyan működik a járási rendszer Csongrád megyében.

2013. január 1-jén a közigazgatás átalakításának részeként életbe lépett a járási rendszer, amely alapján Csongrád megyében 7 járási hivatal kezdte meg működését. Az okmányirodák működtetése mellett a területi hatáskörökkel felruházott szociális és gyámhivatalok, a hatósági ügyek intézése, valamint a szakigazgatási szervek is a járási hivatalokhoz kerültek.

Január 2-án minden járási hivatalban változatlan nyitva tartással elindult a munka, az átmenet zökkenőmentesen zajlott. Azóta már számottevő pozitív változás történt az egyszerűbb ügyintézés érdekében: a megyeszékhelyen február 1-től hosszított nyitva tartással, reggel 8-tól este 8-ig fogadják az okmányirodai ügyfeleket, illetve tovább bővült az ott ellátott feladatok száma: március 1-től már nem a települési anyakönyvvezetőknél, hanem a járási hivataloknál lehet benyújtani az állampolgársági kérelmek formanyomtatványait.

A közigazgatási rendszer átalakítása azonban folyamatosan zajlik, hiszen a következő, legfontosabb lépés a kormányablakok országos kiépítése lesz az év végéig.Az új struktúra működésének első negyedéves tapasztalatait gyűjtötte össze B. Nagy László, február 24-én kezdett Megyejárása során. A kormánymegbízott sajtó nyilvánosan végiglátogatta a megye valamennyi járási székhelyét, megtekintette az okmányirodákat és megbeszéléseket folytatott a járási hivatalok illetve szakigazgatási szerveik vezetőivel. Bodó Imre, az ország egyik legnagyobb járási hivatalának vezetője szintén hasonló módon tájékozódott a járás területén belüli mindennapi működésről.

Szabó Erika államtitkár asszony egyebek mellett azért látogat el Szegedre, hogy meghallgassa a kormánymegbízott és a járási hivatalvezető beszámolóját, tájékozódjon a közigazgatás-átalakítás első időszakát jellemző megyei tapasztalatokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik