Belföld

Visszatérnek Szegedre a Nobel-díjasok

A Szegedi Tudományegyetem meghívását tavaly 9 kitüntetett kutató fogadta el, közülük ketten most visszatérnek Szegedre.

Bert Sakmann és Aaron Ciechanover részt vesz egy kerekasztal-beszélgetésen, előadást tart az OTDK döntőjén, majd középiskolákba is ellátogat.

A tavalyi szervezők közül néhányan, annak érdekében, hogy minden évben Szegedre hozhassák a tudományos elit képviselőit, megalapították a Szegedi Orvosbiológiai Tudományok Jövőjéért Alapítványt. Az Alapítvány kuratóriumának célja, hogy a fiatalok számára vonzóvá tegyék a kutatói pályát. Hosszú távon pedig – Szent-Györgyi Albert és Klebelsberg Kunó nyomdokain haladva – újabb Nobel-díjas kutatót adhassanak Szegednek és hazánknak.

Nagymértékben szélesítette a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatait a tavalyi Nobel-díjas konferencia. A Szent-Györgyi Konferenciának köszönhetően az egyes szakterületek kutatói sok új meghívást kaptak különböző intézményekbe és konferenciákra. Több olyan projekt is indult, amelyekkel fiatal PhD-hallgatók utazhattak neves külföldi laboratóriumokba. Az esemény nyomán létrejött együttműködések további olyan intézményekbe juttatták el a szegedi kutatókat, mint például az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH), ahol Szent-Györgyi Albert is dolgozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik